image: Tørste, mye urin og salthunger

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørste, mye urin og salthunger

Spørsmål

Hei. Jeg skriver her da jeg har googlet endel, men jeg blir jo ikke klokere for og si det sånn, da man leser en side som sier noe og en annen som sier noe annet. Jeg vet jeg kunne har spurt min lege selv, men da jeg har sterk telefonangst så tenkte jeg dette var et fint alternativ. Jeg har i noen månader ikke følt meg bra, rett og slett ikke som meg selv, verken i «kropp eller knopp».

Jeg er ekstremt trøtt , føler meg aldrig uthvilt selv om jeg har sovet 12 timer om natten. Den enkleste oppgave som jeg før gjorde uten noe problem, føles nå som en stor utfordring.

Kroppen føles konstant stresset og på en måte nedstemt. Dette er ikke vanlig til og være meg, da jeg egentlig er en veldig energisk person med mye energi og en sterk psyke. Har også slitt med mye hjertebank, svimmelhet .

Etterhvert begynte jeg og miste sultfølelsen og følte at noe ikke stemmer, og syntes det var ganske ubehagelig, men tvang i meg noe mat alikevel, på tross av at jeg hadde brekninger av og til. Etter to uker kom sultfølelsen litt tilbake, men så begynte jeg og få et enormt saltsug , følelsen av at jeg må ha noe salt, til og med på natten våkner jeg og bare har lyst og og helle i meg salt fra krydderboksen ( har klart og motstå altså) for det høres ikke bra ut å gjøre.

Jeg er også ekstremt tørst konstant og tisser veldig ofte, ofte flere ganger i timen. Har også gått ned 5 kilo i vekt på noen uker.

Tok noen blodprover, men legen sa alt var fint og ba meg gå og trene så skulle jeg nok føle meg bra snart. Har googlet litt og tenkte at jeg kanskje kunne få en second opinion på blodprøvene også, eller kan dette bero på bare psyken?

  • P/S-tibc: 48 µmol/L
  • transferrinmetning: 59% ( leste den skulle være under 50%?)
  • P/S jern: 28.4 µmol/L
  • P/S natrium: 136 mmol/L
  • p/s kalium: 3.2 mmol/L (leste denne skulle være 3,5?)
  • lpk var 9.2 x10E9/L
  • hb 145.
  • I desember var s-tsh 1,5 og nå var s- tsh 2,7, leste at det helt skulle være under 2,5 ? Eller er det vanlig at det endrer seg på 2 mnd ? Så slipper jeg å lure lengre.

Mann 27
Svar

Hei.

Jeg synes at du udiskutabelt bør oppsøke din fastlege igjen, for videre utredninger av dette, da det ikke kan utelukkes at det kan skyldes sykdommer, til og med alvorlige sykdommer.

Det er ikke mange blodprøvesvar du har vedlagt her, og de gir ihvertfall ingen informasjon om hva årsakene til dine plager kan være.

Du har symptomer som blant annet tørste og stor urinproduksjon, samt salthunger. Tørste og stor urinproduksjon er typiske symptomer for diabetes, mens salthunger er et spesifikt symptom på hormonsykdommen Addison`s sykdom, hvor hormonproduksjonen i binyrene svikter.

Begge deler er tilstander som kan bli alvorlige om ikke det diagnostiseres i tide, så jeg synes du skal til fastlegen din i løpet av kortest mulig tid, toppen en dag eller to.

Dette er du helt nødt til å få undersøkt videre, så bestill time så snart du har lest dette. Lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: Miro Novak / Shutterstock / NTB