Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Testoteronverdier, seksuelle plager

Spørsmål

Hei Jeg er mann, 80 år. Min S-PSA har på 20 år beveget seg fra 1,0 til ca 4,0 de siste tre år. Gir dette grunn til bekymring? Testosteron ligger i dag på 8,0. Seksuallivet lider og jeg ønsker å heve testosteronnivået.

Mann 80
Svar

Hei.


Normalverdier for PSA øker med alderen, og i din relativt høye alder kan dette meget gjerne være et normaltall, uten at det ligger sykdom bak. Hvor hurtig tallet stiger, har imidlertid også informasjonsverdi, og ikke minst om pasienten har symptomer fra urinveiene eller ikke, dvs prostataproblemer som dårlig trykk, hyppig vannlating m.v.

Jo høyere PSA-tall, jo større er risikoen for at det skyldes prostatakreft. Og godartet forstørret prostata, slik særdeles mange "godt voksne" menn får, kan gi noe forhøyede verdier, f.eks. slik du har.

Det jeg synes du skal gjøre, er å få legen din til å undersøke prostatakjertelen din med en finger via endetarmen, for da kan legen kjenne om den kjennes normal ut, eller om den virker godartet forstørret, eller om det er kreftmistanke. Og så kan du og legen avtale videre oppfølging og kontroller av PSA-verdien, dersom undersøkelsen konkluderer med at det ikke finnes sykdomsmistanke nå.

Så i utgangspunktet tenker jeg at å direkte "bekymre" seg for dette, slik du spør om du bør, har lite for seg, da det rent statistisk er svært mye større sjanse for at det ikke skyldes kreft enn at det skulle skyldes kreft, og så heller håndtere det slik som ovenfor beskrevet.

Veldig viktig er det også å vite at Atenolol, som du forteller at du bruker, kan gi ereksjonsproblemer. Det er ikke uvanlig. Og er årsaken dette, så er jo løsningen å slutte med denne og heller få en annen blodtrykksmedisin. Diskuter det også med legen din. Den eneste måten du kan finne ut om det er dette som er årsaken, er å la være å bruke denne i en periode på noen uker, og så se om ting bedres.

Håper du har nytte av informasjonen og rådene. Lykke til!


Så til dine testoteronverdier og seksualliv. 

Selve testoteronverdien 8,0 gir ikke tilstrekkelig informasjon ene og alene. Testoteron må alltid analyseres sammen med en annen blodprøve som heter SHBG, som er et protein i blodet som binder testoteron. Så skal legen ut fra testoteron- og SHBG-verdiene regne ut et tall som heter Fri Testoteron Indeks, som sier noe om hvor mye testoteron som er aktivt biologisk tilgjengelig i kroppen din. Det er også vesentlig at prøven taes tidlig om morgenen, fordi verdiene svinger betydelig i løpet av døgnet.

Du forteller at seksuallivet lider. Det kan ha mange årsaker, og lave testoteronverdier er bare en av mange mulige årsaker. Derfor er ikke testoterontilskudd noen generell løsning. Langt oftere har det psykologiske årsaker. Relasjonen til partner er avgjørende, og forøvrig så vil bekymringer, stress m.v. også påvirke seksuallivet betydelig for oss alle, livet gjennom.

Jeg vet ikke på hvilken måte ditt seksualliv lider. Hvis det er en ereksjonssvikt, hvilket er riktig vanlig i høye aldersgrupper, så vil det svært ofte kunne løses med ereksjonsforbedrende medisiner som f.eks. Viagra. Det er også tryggere å bruke enn testoteron. Testoterontilskudd kan hjelpe de som har lave testoteronverdier som årsak til seksuelle plager, spesielt om det er lysten på sex som mangler. Er det mer et rent ereksjonsproblem, så er det riktigere å tenke i retning av Viagra e.l. Ta denne diskusjonen videre med fastlegen din, som vil finne individuelt baserte og riktige løsninger for deg.