Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Symptomene ved lavt stoffskifte kan ha mange slags andre årsaker

Spørsmål

Hei! Jeg har i flere år hatt symptomer som preger hverdagen i en viss grad, og det har forverret seg over en del år. De mest plagsomme symptomene er følelsen av å aldri være uthvilt, omtrent konstant trøtt uansett søvn. Jeg har også periodevise søvnproblemer.Jeg er har vært forstoppet omtrent i årevis, med luftplager og sjelden avføring. Det som kommer ut ser ut som sauebæsj, små mørke kuler. Sjeldent lett å få av seg, noe som også har ført til små hemoroider (behandler disse fortløpende). Jeg er også nedstemt og tiltaksløs. vil helst sitte i sofaen hele dagen. Dette er veldig krevende med en liten baby i hus som jeg ofte er alene med. Jeg har ingen mistanke om fødselsdepresjon, men kjenner at opplevelsen nok kunne vært «bedre». Vekten går bare oppover, uten endring i kosthold. Det skal sies at jeg ikke er særlig aktiv (men får absolutt beveget meg I løpet av dagen). Jeg er også en frostpinne som alltid ligger under teppet. Lavt stoffskifte har vi i familien, og jeg ser også at jeg har mange av disse symptomene. Søker jeg opp symptomene har jeg vel omtrent alt, men det er vel kanskje ikke helt uvanlig. Disse plager meg såfall ikke i samme grad. Jeg testet meg for lavt stoffskifte i 2017 (se vedlegg) hvor alt så normalt ut. Er det fortsatt mulig jeg kan ha utviklet lavt stoffskifte etterpå? Jeg har som nevnt hatt disse plagene i flere år, og det har gradvis blitt verre. Det er nok derfor tvilen slår inn på sykdommen. Jeg er lei av å høre at det går seg til, dette opplever alle, det er vanlig etter svangerskap osv.. Jeg føler ikke jeg blir tatt seriøst, har derfor ikke tatt med bryet med å gå til fastlegen. Har du eventuelt noen tanker om hva det kunne vært, eller konkrete prøver jeg kunne bedt legen om å ta?

Kvinne 25
Svar

Hei.


De symptomene man kan få ved lavt stoffskifte, er helt uspesifikke symptomer. Det betyr at de ikke er typiske for kun lavt stoffskifte, men man kan få dem av en lang rekke andre årsaker også, både sykdommer og ikke-sykdommer. Et typisk eksempel er trøtthet. Det kan man bli av lavt stoffskifte også, men samtidig vet vi at det knapt finnes en sykdom som ikke kan gi trøtthet. Og i tillegg skyldes de fleste tilfeller av trøtthet ikke sykdom, for det å føle seg trøtt kan vi alle oppleve i perioder av livet, avhengig blant annet av "livet vi lever". Det er jo slik at summen av alt vi opplever, tenker og føler, påvirker vår form, helse og humør hele tiden, og i perioder av livet kan vi føle oss energiske og fulle av energi, mens andre ganger kan summen av negative ting i livet få oss til å føle oss trøtte og motløse, og da er det lett å tenke at det "må skyldes sykdom".

Selvfølgelig kan vi alle bli trøtte som følge av sykdom, og det er da det er hensiktsmessig å få en lege til å hjelpe en til å finne ut om det skyldes sykdom eller ikke. Og som forklart ovenfor, så er lavt stoffskifte bare en av en nærmest uendelig rekke muligheter til slike plager du har.

Når det er sagt, synes jeg helt klart at du skal gå til legen din nå, for å få nettopp slik hjelp til å finne ut om dine plager har en medisinsk årsak eller ikke, for eksempel lavt stoffskifte. For hvis legen da kommer frem til at dine plager ikke har noen medisinsk årsak, så er det veldig viktig for deg å vite, blant annet fordi du da har lagt en bekymring fra deg og får en ting mindre å tenke på. Og det er jo også slik at bekymringer om hvorvidt man kan ha en sykdom eller ikke, også er noe som kan tappe en for overskudd og energi.


Du spør om det er mulig at du kan ha utviklet lavt stoffskifte siden siste prøver ble tatt i 2017. Det er fullt mulig, men jeg kan naturligvis ikke si noe om hvor sannsynlig det eventuelt er, for det må man ha blodprøvesvar for å kunne si noe om.


Når du nå går til legen, så anbefaler jeg deg å ikke komme med ett stykk konkret spesifisert ønske om å utelukke lavt stoffskifte, men heller presentere og forklare dine plager til legen slik du har gjort her, og si at du ønsker å finne ut om det kan ha noen medisinske årsaker, inklusiv lavt stoffskifte. Da vil legen vite hvilke prøver som er riktige å ta, og undersøke deg på korrekt måte.


Jeg håper du har nytte av informasjonen og rådene her, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-