Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

PMS

Spørsmål

Jeg har problemener med hormonelle svingninger. For tre år siden gikk jeg igjennom et samlivsbrudd. Dette ble en tung prosess for meg og jeg oppsøkte derfor psykolog. Mens bruddet pågikk var jeg konstant trist og følte på sterk sorg, men med tiden ble sorgen mildere. Jeg kunne merke stadig bedring, men hver gang det nærmet seg menstrasjon ble alt så mye verre igjen. Psykologen min var klar på at dette var hormonelt betinget og at jeg måtte fortsette sorgmestringen som vanlig. Nå, 3 år etterpå, er livet normalt og jeg er tilbake til meg selv. Jeg er likevel plaget med disse hormonelle svingningene, og jeg begynner å bli veldig sliten av det. Uken før menstrasjon er helmørk for meg, og det varer til dag 2, 3 ca etter blødning har startet. Alt blir mørkt. Jeg sliter med å komme meg opp, jeg sliter med å spise og jeg sliter med å leve livet som normalt. Jeg jobber veldig hardt for å leve som ellers, men dette tar utrolig mye energi fra meg. Jeg føler meg depressiv, jeg gråter hele tiden og alt føles så håpløst. Mest av alt er jeg sliten fordi det koster så mye å jobbe meg igjennom denne perioden. Når jeg er "ferdig" er det helomvending. Jeg føler meg plutselig glad og fornøyd igjen og er i stand til å håndtere livet på en helt annen måte. Det er en veldig stor befrielse når jeg kommer dit igjen. Jeg er ikke plaget med sorg eller tunge tanker lenger. Jeg har det bra og føler meg både frisk og harmonisk. Jeg tar gode valg for meg selv og har lite å utsette på ting og har derfor store vanskeligheter med å forstå hvordan mine hormonelle svingninger kan påvirke meg i så stor grad? Finnes det ingen annen forklaring eller hjelp å få enn at det er psykisk? Jeg har ikke blitt møtt med så mye forståelse for dette problemet, verken fra psykolog eller fastlege. Jeg begynner å bli lei av å være glad 50% av tiden og trist resten av tiden. Før samlivsbruddet merket jeg ingenting til hormonelle endringer. Jeg tar ingen andre medisiner eller p-piller.

Kvinne 30
Svar

Hei.


For meg høres det ut som du er betydelig plaget med det som kalles premenstruelt syndrom, PMS. Det finnes det flere mulige behandlingsmuligheter for. Psykologisk behandling av typen kognitiv terapi er vist seg å være effektiv, og det kan du jo ta opp med din psykolog. Og med din fastlege kan du diskutere utprøving av medikamenter mot dette. Det er en lang rekke alternativer.

Hormonell behandling inklusiv enkelte typer p-piller er en mulighet. SSRI-preparater (medisiner som vanligvis brukes mot depresjon og angst) kan ha god effekt, ikke brukt kontinuerlig men i f.eks. 10 dager før menstruasjonen. Spironolakton er et annet alternativ. Det finnes også studier som tyder på at kalsium i doser på 500-1200 mg daglig kan dempe plagene.


Du forteller at du opplever å ikke bli møtt med forståelse for ditt problem hos hverken fastlege eller psykolog. Det høres ugreit ut, og da tenker jeg at det beste du kan gjøre med det problemet, er å prøve nok en gang å forklare din fastlege hvor mye dette går ut over din livskvalitet, og at du derfor ønsker hjelp for dette. Du har forklart dette veldig tydelig her for meg, så kanskje du skal prøve å forklare det på samme måte for legen din. Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.