P-stav kan gi kvalme som bivirkning

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 20 og har i de siste 3 månedene hatt problemer med kvalme og oppkast. Kvalmen kommer omtrent hver dag, mens opp kasten varierer, mest etter at jeg har spist. Men på grunn av kvalmen har jeg ikke klart å spise så veldig mye. Jeg satt inn p-stav for omtrent 4 måneder siden, men hadde ingen problemer den første måneden. I de siste har jeg også begynt å få vondt i armen der p-staven er. Er alt dette på grunn av p-staven, eller kan det være noe mer?

Kvinne 20
Svar

Hei.


P-staven Nexplanon kan gi kvalme som bivirkning, og det er jo en klar mistanke her, siden kvalmen oppstod relativt kort tid etter innsetting av staven, og at den har vedvart. Det at du ikke har vært plaget med kvalme og oppkast før du hadde p-stav, taler også i retning av at dette kan være årsaken. Men naturligvis kan det ha andre årsaker, som f.eks. reflux. I første omgang er nok mistanken om at dette skyldes p-staven såpass stor at jeg tenker at dette er årsaken inntil det motsatte er bevist. Den eneste måten du kan finne ut om det er staven som er årsaken, er å få tatt den ut, og så se om kvalmen forsvinner. Gjør den det, var det staven som var årsaken, og hvis ikke kvalmen forsvinner, så vil legen din utrede deg for hva det ellers kan skyldes.

Jeg anbefaler deg å fjerne staven i dette tilfelle.

Ha det bra.