Østrogen og hjerterytmeforstyrrelser

Spørsmål

Fått så mye ekstralag og rask puls etter jeg kom i overgangsalderen. Det er jo for østrogenet blir borte, men er det noe hjelp å få for dette ?

Kvinne 50
Svar

Du er en dame på femti år som har forsøkt elfys .Elfys kan bety at du har fått elektrosjokk for å få en normal sinusrytme, eller du kan ha forsøkt å gjøre såkalt ablasjonsbehandling. Dette er to ulike behandlingsformer. Du har nå kommet i overgangsalderen og dermed har du fått tap av østrogenproduksjon. Du har fått økende hjertebank som en følge av dette. For det første så legger jeg til grunn at du får optimal behandling også i forhold til eventuell blodfortynning siden du har en hjerterytmeforstyrrelse. Når det gjelder hjerterytmeforstyrrelser generelt, så er det slik at hormoner påvirker ledningsimpulser i hjertet. Spesielt bortfall av hormoner som østrogen. Du kan derfor ha blitt verre av din hjerterytmeforstyrrelse på grunn bortfall av østrogen. Østrogentilskudd kan bidra til å redusere dette. På den annen side, så har østrogentilskudd i overgangsalder vært gjenstand for stor diskusjon i forhold til kreftutvikling. Man anbefaler ikke hormonbehandling utover fem år som en følge av dette. Den først tiden av overgangsalderen er den verste, inntil man igjen får en balansering av hormonene i kroppen. Selve begrepet "overgangsalder" innebærer at det er en overgang fra noe til noe. Når eggstokkene ikke lenger frigjør nok Progesteron og Østrogen til at man får menstruasjon, har man nådd menopausen. Du vil ha en uregelmessig produksjon av hormonene inntil du når menopausen. Det er derfor vanskelig å finne riktig dose av østrogentilskudd for deg, i tillegg så er det ikke bare østrogenet som bidrar til at du får en forverring av hjerterytmen din. Du kan prøve hormonplaster. De rådene jeg kan gi deg er mer av generell art, som at man skal spise balansert og få i seg nok kalsium,ha et moderat alkoholforbruk, se til at man får nok søvn (minst 7 timer i døgnet), og trene regelmessig. Fysisk aktivitet gir mange fordeler. Jeg forstår at det blir en slitsom hverdag for deg, men jeg vil anta at du vil bli bedre etterhvert som hormonene igjen finner en stabilitet. Dersom du fortsatt har store plager med hjerterytmen, så bør du  følges av en spesialist i hjertesykdommer, og man får eventuelt henvise deg til en spesialist i hjerterytmeforstyrrelser.