Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Oppfølging av lavt stoffskifte, og blodprøvetolkninger

Spørsmål

God Kveld, Lav forbrenning : Nylig blodprøve viser følgende resultater : S - CK-417 S - KOLEST - 5,9 S- HDL-1,9 S - LDL-KO 3,3 S- TSH - 6,2 S - FT4- 19,0 S- FT 3 - 4,2 S - TPO- AS større enn 1300. Referanseverdi mindre enn 100 Jeg har i mange år brukt Levaxin mot stoffskiftesvakheten, startet med 20 mg, etterhver 50, 100, 150 og nå 175. Hva kan du si om prøveresultatene ? Jeg er særlig urolig for den høye scoringen på TPO - AS så langt over referanseverdien. Hvilke konsekvenser kan dette ha ? Er det nødvendig med akutt behandling ? Jeg kan nevne at jeg hadde en stor åpen hjerteoperasjon for 18 måneder siden,ny klaff og hovedåre. Det har gått bra bortsett fra dårlig balanse/ustøhet/svimmelhet og litt uklart syn, men dette kan jeg leve med, bare en treningssak. Ser frem til ditt svar. Mvh og med ønske om en god jul !

Mann 79
Svar

Hei.


For det første litt avklaring av begreper og ordbruk her. Du skriver "lav forbrenning", men det er ikke det samme som det du har. Du har sykdommen lavt stoffskifte / hypotyreose. Det behandler man effektivt og greit med tilførsel av det hormonet som skjoldbruskkjertelen din lager litt for lite av, tyroxin. (medikamentet Levaxin) 

Når en bruker korrekt dose av dette, har en ikke lenger lavt stoffskifte, men normalt stoffskifte, og er "frisk" av den sykdommen. 

Det finnes klare retningslinjer for både oppfølging / kontroll og behandling av dette, og det er som følger:

Den eneste blodprøven som er viktig og nødvendig å ta hos pasienter med lavt stoffskifte, og som bruker Levaxin, er TSH. De andre blodprøvene bruker man kun når diagnosen skal stilles, ikke ved kontroller. Da gir de ingen tilleggsinformasjon, og en trenger ikke å ta dem. Følgelig er dine verdier av antistoffet anti-TPO helt uten informasjonsverdi i ditt tilfelle, dvs tallet du har, forteller oss ingenting, hverken om sykdommen eller om hvor høy dose Levaxin du skal ha. 

TSH skal hos personer med lavt stoffskifte og som bruker Levaxin, ligge mellom 0,5 og 1,5. Høyere verdier enn 1,5 forteller oss at dosen med Levaxin er for lav, og må økes. Når den økes, synker TSH. For hver gang en trapper opp Levaxindosen, slik du skal nå, må det gå 6-8 uker før en tar ny blodprøve for å se om den nye dosen er tilstrekkelig. Og slik fortsetter du og legen din, inntil TSH ligger mellom 0,5 og 1,5. Da har du normalt stoffskifte og er korrekt dosert. 


Du spør om det er nødvendig med noen akutt behandling, og på meg virker det også som at du tenker at dette er farlig eller kritisk. Det er det på absolutt ingen måte, og ingen akutt behandling er aktuelt. Det skal gjøres som ovenfor beskrevet, uten noen form for fare eller akuttfaktor, dvs doseres sakte opp over måneder, inntil en er riktig dosert. 


Håper det var greit svar. Følg det opp som ovenfor beskrevet hos fastlegen din, og ikke bekymre deg i det hele tatt over dette, for det finnes det ingen grunn til, du er kun litt underdosert på Levaxin, ikke noe annet. Ha det bra.