Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Må spise masse for å ikke bli undervektig. Høyt stoffskifte?

Spørsmål

Hei jeg er en mann på 28 år som sliter med å gå opp i vekt dette har jeg strevet med siden 2011. Jeg vil gå opp i vekt for å få fylde i ansiktet så jeg ikke ser tynn eller syk ut. Tidligere var jeg undervektig/svært tynn! Dette gjorde at jeg så avmagret ut i ansiktet og så ikke attraktiv ut, som igjen har ført til ensomhet og tidligere alvorlig depresjon (madris 53 av 60). Jeg jobber offshore på en plattform som elektriker der vi er i en god del aktivitet. Jeg spiser alt jeg kan her ute (spiser sunt og variert) for å gå opp i vekt, og DETTE VIRKER ATTRAKTIVITETSMESSIG. Men det er så vanskelig. Det har hendt at jeg flere ganger har vert så mett at jeg har kastet opp (u-frivillig) på lugaren etterpå. Jeg trener ikke grunnet at jeg er i mye aktivitet allerede på jobb (konstant minimum 10 timer daglig). Jeg trener ikke på land heller. Nå har jeg begynt og spise mye is med mye sjokoladesaus eller drikke kopper med ren vaniljesaus i tillegg for å holde på vekten. Men her kommer problemet mitt, jeg er ekstremt varm! Varmere en alle de 28 andre kollegene på elektrikerlaget mitt. De andre ler og kommenterer jevnlig om hvor varm og svett jeg blir bare av å gå opp noen trapper, jeg gjør nøyaktig det samme arbeidet som de andre, (vi er for det meste i samme alders gruppe) der jeg må kle av meg nesten alt jeg har til jeg står igjen i bare undertøyet under dressen min mens de andre har på seg ull undertøy og gensere. Jeg vet ikke hvor lenge jeg orker å tvangsspise så mye lengre. Jeg lurer på om jeg har unormalt høy forbrenning og er det eventuelt medisiner som kan hjelpe på dette? Jeg er normal vektig nå og er redd for at legen min ikke tar meg på alvor med dette. Vil ikke miste vekten min igjen, dette pleier å påvirke attraktiviteten og igjen psyken min Alt jeg prater om har jeg erfart og jobbet med i mange år blant annet (ernæringsfysiolog, drikke matolje og juice blanding, weightgainer, smoothie osv) og er ikke noe lett forbigående problem som går over av seg selv.

Mann 28
Svar

Hei.


Du trenger ikke å være bekymret for at legen din ikke vil ta deg på alvor med dette, slik du sier. Det å ha tendens til vekttap, å måtte spise masse for å ikke gå ned i vekt, og samtidig å være plaget med økt varmefølelse, er nemlig noe som teoretisk sett kan skyldes sykdom, og især tenker jeg da på høyt stoffskifte / hypertyreose. Det er en sykdom hvor skjoldbruskkjertelen på halsen lager for mye av stoffskiftehormonet tyroxin. For høye nivåer av dette kan gi vekttap og økt varmefølelse. Så jeg synes faktisk det er viktig at du får sjekket dette. Hvis du har det, finnes det effektiv behandling for dette.

Videre så er det viktig at du sjekker deg for innvollsorm. Har man det, især noen typer som bendelorm m.fl., så vil en ofte kunne ha tendens til ufrivillig vektnedgang. Ta derfor med deg en liten mengde avføring i en lukket beholder til legen din, og si at du har fått råd av meg om å sjekke dette også. Men mer sannsynlig er høyt stoffskifte.

Håper at du har nytte av rådene, og jeg ønsker deg lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-