Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lite energi, null sexlyst, irritabel og lite motivasjon - skyldes det lavt testosteron?

Spørsmål

Hei! 24 år gammel mann med alle symptomer på lav testosteron, lite energi, null sexlyst, irritabel og lite motivasjon. Blodprøver hos fastlege viser Testosteron 8-35 : 18 SHBG: 8-60 : 59 FTI: 2,3-9,9 : 3 Vært hos fastlege og spesialist, fastlege ville prøve behandling med gel som jeg gikk på i ca 1 mnd, sluttet brått da hun følte verdiene ble for høye, gikk derfor til spesialist hvor jeg fikk svar på blodprøvene idag, de var normale mente han så han så ikke grunn til behandling p.d.d. Synes det er så synd at fordi jeg er i "normal" grense så skal jeg ikke få hjelp, jeg føler meg mer som en 75 åring enn en 24 åring, går utover forholdet da jeg har veldig lav libido og er irritabel, føler ikke det er noe hjelp å få å jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre.. Hvorfor er det slik at en som har høye verdier og føler seg bra, er like normal som en som er i helt nederste grense og føler seg elendig ? Tusen takk for svar

Mann 24
Svar

Hei,


Jeg forstår godt at det å ha lav libido og være irritabel er veldig vanskelig i et forhold og kan gå utover både det intime livet og samvær generelt. Du spør et godt spørsmål på slutten, og hvis grunnen til dine symptomer er testosteron mangel, så er også svaret på spørsmålet ditt at du ikke har nok testosteron selv med normale verdier.  Dette debateres en del innen grupper som driver med behandling av menn, og noen leger mener at hver mann har et "settpunkt" og at blodverdier ikke alltid er til å stole på slik at selv menn med vanlige blodnivåer kan trenge behandling. Andre mener at dette ikke er riktig og at det kan føre til overbehandling med et stoff som kan skade pasienten hvis det brukes feil. 


De vanligste grunnene til lavt testosteron hos unge menn er at de bruker narkotika eller har brukt det, at de er overvektige, har diabetes og/eller høyt kolesterol. I tillegg kan det være medfødte feil eller svulster som kan gi lavt testosteron hos unge menn.  Hvis noen av disse gjelder deg, burde du diskutere videre med fastlegen og spesialisten du har gått hos. 


Jeg vet ikke om prøvene du legger ved er  fra før eller etter gelbehandling, og det gjør også svaret mitt litt mindre presist.  Du har en høy normal SHBG  og en lav normal FTI. Det er mulig du har for lite fritt testosteron i omløp.  Hvis dette er etter behandling, ville det vært interessant å se verdier før behandling med gel.


Jeg ville også lett etter andre grunner til symptomene dine. At du følte deg bedre med mer testosteron betyr ikke nødvendigvis at lavt testosteron var grunnen til symptomene dine til å begynne med hvis verdiene dine var normale. Det ville ikke være unormalt at et øket testosteron nivå ville få deg til å føle deg bedre til å begynne med, selv om du ikke egentlig trengte det, rett og slett pga det testosteron gjør i kroppen. Men hvis du ikke trengte det, så kan øket testosteron være skadelig for deg i det lange løp, selv om du altså til å begynne med følte deg bedre. 


Hvis det ikke er lavt testosteron som gir deg symptomene dine, ville jeg sett om du har andre ting som kan føre til det du beskriver. Depresjon, stress, pengebekymringer, ustabil jobb, høyt alkoholinntak, og forskjellige typer sykdommer kan alle gi utslag i de symptomene du beskriver. Det er viktig at legen din får vite om andre ting som kanskje foregår i livet ditt som kan føre til at du føler deg som du gjør. 


Det er viktig at du blir fulgt opp og at man ikke bare stopper her og sier at vel, vi har prøvd dette en gang, så nå er vi ferdige. Fordi du ligger i den lavere sonen FTI, ville jeg fulgt dette over tid. I tillegg er det viktig at prøvene man tar taes til rett tid på døgnet. Det er døgnvariasjon i hormonutskillelse, og menn har høyest testosteron nivå rundt kl 0800, så man anbefaler at man måler mellom kl 0800 og 1000.


Mvh,


Nina Bryhn, MD


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-