Levaxinbehandling og vektøkning

Spørsmål

Jeg ble operert for knutestruma i sept.18. Fjernet hele skjoldbrukskjertelen. Har gått på 125 Levaxin fra første dag etter operasjonen. Merket raskt at vekten gikk opp.TSH er 1.2 og Fritt T4 er 19. Legen sier at dette er innafor normalen. Men er vel ikke dermed sagt at dette er passe for meg ? Har hørt at ved vektøkning har man for lav dose med Levaxin. Hva tenker du ? Har gått opp snart 10 kg siden sept. Hva kan jeg gjøre ?

Kvinne 40

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. 

TSH bør ved slik behandling ligge mellom 0,5 og 1,5. Så legen har på en måte rett i at tallet 1,2 ser normalt ut. Men det er ikke bare TSH-verdien som skal styre doseringen, den kliniske effekten er også viktig. Det betyr at det er ihvertfall mulig å øke dosen din noe, slik at TSH synker videre nedover i retning 0,5.

Men hvorvidt det vil påvirke vekten din, er en annen ting, og slett ikke sikkert. Stoffskiftet og for lav dosering med Levaxin gir vanligvis ikke spesielt stor påvirkning av vekten. Noe kan det saktens medføre, men større vektøkninger vil det ikke medføre. Da er det det "gode gamle" regnestykket med summen av inntak av kalorier og summen av forbrukte kalorier som er avgjørende, dvs det er det uansett. 

Men det er på den annen side ikke utenkelig heller, at en litt høyere dose av Levaxin kan gjøre det lettere for deg å gå ned i vekt, og du har jo noe å gå på med 1,2 i TSH, og nedre grense 0,5, så jeg synes godt du kan diskutere med legen din om ikke det kanskje er verd forsøket å gå litt opp i dose, slik at TSH beveger seg nedover mot 0,5. 

Systemet virker slik at jo høyere dose Levaxin, jo lavere blir TSH. 

Håper det var greit svar. Lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn