Kan skjoldbruskkjertelen fremdeles produsere tyroxin etter mange år med Levaxin?

Spørsmål

Hei, lurer på om det går an at skjoldbruskkjertelen min begynner å produsere thyroxin etter å ha ligget i dvale i ca 20 år. Har måttet øke dosen med Levaxin de siste årene til jeg var oppe i 225 microgr pr dag det siste året til juni i år da han plutselig fant ut at jeg hadde fått for mye. Har trappet sakte ned og jeg går nå på 175 mikrogram pr dag.

Kvinne 70

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det å ha lavt stoffskifte, slik du har, er ikke en "enten-eller" sykdom, hvor kjertelen enten produserer tyroxinhormon, eller så gjør den det ikke. Det er en gradvis prosess, hvor kjertelen produserer mindre hormon enn før når sykdommen inntreffer. Derfor er behandlingen ved lavt stoffskifte å tilføre tyroxinhormonet i form av tabletter, dvs supplere kroppens reduserte hormonproduksjon med tilskudd. Tar man noe mer enn nødvendig, regulerer kroppen ned den gjenværende egenproduksjonen tilsvarende.  Slike situasjoner vil man se ved blodprøver, og da reduserer man medisindosen. Når en så tar mindre hormon i tablettform, oppfatter kroppen at det er mindre hormon "i omløp", og det resulterer i at produksjonen av tyroxin i skjoldbruskkjertelen økes igjen. Denne feedbackreguleringen av tyroxinhormon skjer kontinuerlig livet gjennom, og i perioder av livet kan man trenge høyere doser Tyroxin, og i andre perioder lavere doser. Så svaret på spørsmålet ditt er ja, skjoldbruskkjertelen din fortsetter å produsere tyroxin, og den kan i beste fall øke egenproduksjonen av hormon, om tablettdosen reduseres.  Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-