Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jodtilskudd utløse høyt stoffskifte / hypertyreose?

Spørsmål

Hei! Jeg har fått påvist jodmangel (døgnurin) i juli i år. Fikk anbefalt jodtilskudd av min lege og har i fire måneder brukt 1tablett 225mcg. Jeg har nettopp tatt blodprøver grunnet nedsatt allmenntilstand, og resultatene viste at jeg har latent høyt stoffskifte. Jeg har slitt med indre uro, tretthet, slappphet og hjertebank. Blodprøvene viser: S-TSH 0,01 (ref. 0,20 - 4,0), S-Fritt T4 20,5 (ref.11,0 - 23,0), S-Fritt T3 7,1 (ref.3,5 - 6,5), S-Anti-TPO <34 (ref. <100). Blodprøvene før jodtilskudd: S-TSH 0,86 S-Fritt T4 16,1 S-Fritt T3 5,2 S-Anti-TPO <34 Har siste 4 ukene brukt 1 tablett biotin (5000mcg) pga hårtap. Kan biotin/jod påvirke stoffskiftet?

Kvinne 30
Svar

Hei.


Ja, jod kan avgjort påvirke stoffskiftet, og også utløse sykdommen høyt stoffskifte / hypertyreose. Det er med andre ord en fullt mulig forklaring i ditt tilfelle, og du må derfor snarest ta deg en samtale med din lege, om du faktisk skal fortsette med jodtilskudd, når det er rimelig sannsynlig at du er i ferd med å utvikle høyt stoffskifte pga dette, -en sykdom som kan være både svært ubehagelig og tildels farlig. Indre uro og hjertebank, slik du har, er typiske symptomer på høyt stoffskifte.

Dette er viktig, så ikke unnlat å følge dette rådet. Jeg vil også anbefale deg å avvente med videre jodinntak, inntil du har fått snakket grundigere med legen din om dette. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-