Kan jeg ha lavt stoffskifte?

Spørsmål

Hei. Jeg er en 63 år gammel kvinne med hårtap, tørr hud og stigende anti-Tpo. De siste 3-4 år har verdiene steget fra 6,22,90 og nå i oktober 101. Mine øvrige stoffskifteverdier har ligget innenfor normalen, men de ble ikke sjekket nå. Forøvrig føler jeg meg frisk. Min lege har ikke kommentert prøven. Hudlege har ikke kunnet stadfeste annen årsak til hårtapet eller tørr hud ( utslett). Jeg har også forhøyet S-Igg som ved elektroforese ikke er monoklam. (Det er autoimmune sykdommer i min familie), og jeg har selv pollenallergi. Jeg leser bl.a på NHI sin side at behandling av stoffskiftesykdommer bør starte tidlig, ofte før det gir utslag på blodprøvene hvis symptomer foreligger. Hva bør jeg gjøre?

Kvinne 63

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Hvis du har normale verdier på stoffskifteprøvene TSH og FT4, så har du ikke for lavt stoffskifte. Stigende og evt høye anti-TPO-verdier betyr ikke lavt stoffskifte i seg selv, men det betyr at du har en klart forhøyet risiko for å utvikle lavt stoffskifte i løpet av årene som kommer eller senere i livet. Derfor bør du i det minste følge med på stoffskifte i årene fremover, for å tilse at du ikke utvikler lavt stoffskifte, siden det er så viktig, effektivt og enkelt å behandle.

Anti-TPO er et antistoff kroppen danner "mot skjoldbruskkjertelen", som ledd i en autoimmun prosess, og det gir ingen subjektive symptomer eller plager i seg selv.


Så kan vi snakke om det som heter subklinisk hypotyreose, dvs at man er i grenseland for lavt stoffskifte. Det karakteriseres ved TSH i øvre normalområde eller noe over, men normal FT4. Da er man i en situasjon hvor en enten kan se utviklingen an med regelmessige blodprøver for å se om en utvikler lavt stoffskifte som trenger behandling, eller en kan gjøre et forsøk med medisiner (stoffskiftehormonet tyroxin, som en har for lave nivåer av ved lavt stoffskifte) i en periode på f.eks. et halvt år, for å se om de plager en evt har, forsvinner når en får behandling. 

Hvis du er i denne situasjonen, altså i gråsonen for å ha for lavt stoffskifte, kan du altså diskutere med legen din om du eventuelt bør forsøke stoffskiftehormon. Jeg vet ikke hvike TSH-verdier du har, derfor kan jeg ikke si noe mer om hvorvidt dette er aktuelt for deg eller ikke.

Men altså: stigende eller lett forhøyde nivåer på anti-TPO, slik du har, er ikke i seg selv noe som hverken bekrefter diagnosen lavt stoffskifte, eller som tilsier behandling. Det er det verdiene av TSH og FT4 + eventuelle symptomer på lavt stoffskifte som avgjør. 


Det du har lest om at behandling av stoffskiftesykdommer bør begynne tidlig stemmer, men det er forutsatt at man faktisk har den sykdommen, og det å ha noe forhøyede verdier på anti-TPO og ikke unormale verdier på TSH/FT4, er IKKE en bekreftelse på at man har lavt stoffskifte. Det er kun om man faktisk har sykdommen at det er viktig å komme i gang med tidlig behandling, siden det kan gi en lang rekke helseplager å ikke komme igang med slik behandling, -forutsatt at man altså faktisk har sykdommen.


Håper dette var nyttig orientering. Ha det bra. Konkret tips: Hør med fastlegen om hva slags verdier du har på TSH, og hvis de er i øvre normalområde eller lett forhøyet, kombinert med stigende anti-TPO, gir det en betydelig økt sjanse for å utvikle lavt stoffskifte, evt kan du være i gråsonen i en begynnende hypotyreose (lavt stoffskifte) allerede, og da er det noen ganger riktig å forsøke behandling.


Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Harald Dobloug
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-