Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha LADA? (Latent Autoimmun Diabetes in Adults)

Spørsmål

Er en dame på 60 år . Har hatt diabetes 2 i 20 år. Har høyt blodsukker om morgenen, 9 til 10. Men langtidssukker er på ca 6. Er det ok? Var tynn og trente mye da jeg fikk det, og er fortsatt i god form. Er arvelig belastet. Mor og søsken har det. Kan det være en Lada?

Kvinne 60
Svar

Hei.


Du har diabetes, og når ditt langtidsblodsukker (HbA1c) er cirka 6, så har du en svært godt regulert diabetes, og trenger hverken å bekymre deg eller tenke på om du eventuelt skulle være på vei mot en "LADA".


LADA en en undergruppe diabetes, og forkortelsesen står for Latent Autoimmun Diabetes in Adults. Det er en type diabetes som i begynnelsen arter seg som en vanlig type-2 diabetes, men hvor insulinproduksjonen gradvis avtar, slik at man i løpet av 3-6 år vil trenge insulin.

Ett av kjennetegnene på LADA er at insulintabletter (som f.eks. Januvia og Metformin som du bruker) virker dårlig. Det gjør de ikke hos deg, snarere tvert imot, siden du har et svært fint langtidsblodsukker.


Jeg ser derfor ingen grunner til at du behøver å tenke på om du kan ha denne versjonen av diabetes. Følg ditt langtidsblodsukker videre, og hvis det holder seg fint over tid, så har du ikke LADA.


Ha det bra.