Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha Addison`s sykdom?

Spørsmål

Hei! Jeg har i de senere årene blitt oppmerksom på at mine håndflater ser annerledes ut enn de fleste andres, med markerte røde linjer og ekstra tørr hud. Etter at en venninne nylig kom og viste meg en nettartikkel om Addisons sykdom, har jeg lest meg litt opp og begynner å lure på om det er dét som gjør de slik? Det siste året har jeg kjent meg stadig mer utmattet og uopplagt, vært slapp i muskulaturen og hatt perioder med en del svimmelhet. Jeg har opplevd plutselige muskelkramper i særlig lår og legger og følt meg veldig elendig i en lang periode. Etter legebesøk finner de kun lavt jernlager (heldigvis). Blodtrykket ligger i det lavere sjiktet, og det har det alltid gjort, selv om jeg aldri har trent annet enn en og annen søndagstur. Kondisjon og utholdenhet er derfor ikke noe å skryte av, men blodtrykket holder seg fint. Jeg har pleid å ha et sunt og variert kosthold, er ikke glad i søtsaker eller søt mat i det hele tatt, og har spist 5-6 måltid om dagen (ofte, men «lite»). Siden juletider har derimot matlysten manglet og jeg har gått ufrivillig ned i vekt siden da. Tvinger nå meg selv til å spise 5 ganger om dagen, men går likevel ikke opp i vekt. Samtidig har jeg merket at særlig fingre og håndledd har en tendens til å hovne litt opp innimellom, men jeg klarer ikke å se noe mønster i når det oppstår. Ønsker også å nevne at jeg i flere år har plagdes med magen, både med smerter og en veksling mellom diaré og forstoppelse. Det har vært mye uro og stress på jobb de senere årene og jeg har hele tiden tenkt at dette må være årsaken til utmattelsen og alle disse plagene. Nå lurer jeg derimot på om det kan være noe mer somatisk som ligger bak. Ser frem til svar fra dere.

Kvinne 33
Svar

Hei.


Addisons sykdom skyldes sviktende produksjon av binyrehormonene aldosteron og kortisol. Utviklingen er ofte gradvis og snikende. Vanlige symptomer er økt mengde pigment i huden generelt, og også i bøyefurene i håndflaten. Av andre symptomer kan en nevne lavt blodtrykk, feber og økt urinmengde. Generell følelse av svakhet og mangel på energi er vanlig, det samme er vekttap. Leddsmerter og svimmelhet kan også forekomme, samt kløende og tørr hud. Mye av dette er imidlertid ikke symptomer som bare forekommer ved Addisons sykdom, så det å kjenne seg igjen i mange av disse, er langt ifra entydig med at en har denne sykdommen, naturligvis. For eksempel kan jo slapphet og lite energi sees ved omtrent enhver tenkelig sykdom, for å ta et eksempel.

Når jeg leser symptomene dine, er det imidlertid ingen utenkelighet at dette kan være aktuell diagnose. Derfor synes at du skal gå til legen din for å bli utredet. Da vil det blant annet bli tatt blodprøver som ser om du har for lave verdier av disse hormonene. Diagnosen stilles ut fra typiske symptomer pluss for lave verdier av kortisol og aldosteron.

Når du så oppsøker legen for dette, vil legen naturligvis utrede deg for andre mulige årsaker samtidig, noe som er nødvendig, for en må alltid "tenke bredt" når det gjelder utredning av uspesifikke symptomer som du har endel av. En annen svært viktig grunn til å oppsøke lege, er ditt uønskede vekttap. Det er noe som man skal anse som tegn på mulig sykdom "inntil det motsatte er bevist". Jeg har også sett på bildet av hånden din, og det er ikke et helt typisk bilde for Addisons, for dine bøyefurer er jo mer røde enn direkte hyperpigmenterte, dvs brunaktige, men dette beviser ingenting i noen retning.

Konklusjonen er altså at det ikke er umulig at du kan ha tenkt i riktig retning, og at du bør oppsøke din lege for å få dette utredet. Lykke til.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-