Jeg vet ikke om fastlegen min vet nok om lavt stoffskifte

Spørsmål

Hei . Jeg gikk til legen pga jeg trodde jeg hadde fått senebetennelse i armen , og hos legen ble det konstatert senebetennelse og det ble samtidig tatt noen blodprøver . Så fikk jeg svar fra min fastlegen at jeg hadde lavt stoffskifte med FT4 på 11 ( ref. Område ( 12-22) og høyt TSH på 8,85. ref.område 0,27-4,20) . Men at jeg IKKE skulle begynne med medisin pga TSH min var så høy . Det var som å legge bensin på et bål sa hun . Skjønner ikke helt dette . Jeg sliter med håravfall , voksneakne , opphovne hender om morgenen , dårlig søvn , føler meg sliten og ser sliten ut selv om jeg har slapper av og er sykmeldt . Det ble tatt ytterligere blodprøve kort tid etter , blant annet av anti TPO . Den var på 6 ( ref 0-34 ) . Blodprøver av Stoffskifte var normalt i 2014 . I 2014 ble det oppdaget at jeg hadde lavt antall lymfocytter , 0,4 ( ref 1.0 -5.0) . Den har nå steget til O, 6 , men fortsatt lav .Bruker nå infrarød badstu , den skal iallefall være bra for immunforsvaret . Jeg har astma og allergi , migrene . Har en far som døde av hjertestans 63 år gammel. Har prøvd å endre litt på kosthold etter at jeg fikk påvist lavt stoffskifte , kuttet ut blant annet spinat og kål som jeg har lest er negativ for lavt stoffskifte . Mitt spørsmål er ; bør jeg begynne med medisin for lavt stoffskifte ? Har lest at det kan være farlig å ikke behandle det samtidig vil ikke fastlegen min gi meg det pga TSH er høy . Usikker om legen min kan nok om dette , skriver derfor til deg.

Kvinne 44
Svar

Hei.


Diagnosen lavt stoffskifte stilles ut fra følgende to kriterier, som begge må være tilstede:

TSH over 3,78

FT4 under 11,6


Du har med andre ord lavt stoffskifte, og derom finnes ingen tvil. Det at du ikke har forhøyede verdier av anti-TPO, betyr IKKE at du ikke har denne sykdommen.


Lavt stoffskifte skal behandles. Grensetilfeller kan en se an osv, men ikke når diagnosen er et faktum, slik som i ditt tilfelle.


Det er nesten vanskelig å tenke seg at din lege ikke skulle vite at en så vanlig diagnose som lavt stoffskifte stilles når TSH er høy og FT4 er lav, og at dine tall er helt typiske for lavt stoffskifte. Og enhver lege vet også at lavt stoffskifte SKAL behandles, da det ubehandlet kan føre til betydelige helseplager og sykdom, jo lenger man går med det ubehandlet. Dette er aldeles elementært, og der er ingen tvil i fagmiljøer eller noe som helst, om akkurat dette.


Hvordan diagnosen lavt stoffskifte stilles, og at denne sykdommen SKAL behandles, er noe enhver lege vet. Derfor forstår jeg kort og greit ikke det du her forteller om, at legen din skal ha sagt at du ikke skal behandles mot lavt stoffskifte FORDI tsh er høy. Det er jo nettopp det er som kjennetegnet på sykdommen.

Jeg tenker at enten må her foreligge noen misforståelser av noe slag, for eksempel at legen din har kommunisert dette til deg på en måte som du har misforstått, (vi får nesten håpe det er slik) -eller så vet ikke din lege det som enhver almenlege vet om lavt stoffskifte: At diagnosen stilles på bakgrunn av høy TSH og lav FT4, og at det SKAL behandles, når diagnosen er åpenbar slik som her.


Du må derfor ta kontakt med din lege igjen for å høre om du kan ha misforstått henne, eller bytte fastlege slik at du får kommet igang med behandling for dette. Du har jo til og med en rekke symptomer som kan komme av lavt stoffskifte, hvilket øker indikasjonen for å begynne med medisiner snarest.


Du kan ikke påvirke eller behandle sykdommen lavt stoffskifte med kostholdsfaktorer. Du skal starte med hormonet tyroxin (medisinnavn Levaxin), for det er det skjoldbruskkjertelen din nå lager for lite av, med lavt stoffskifte til følge.


Ubehandlet lavt stoffskifte kan føre til svært alvorlig helsesvikt over tid, inkl "pseudodemens", dvs at personen kan fremstå som dement, uten å være det. Alvorlige psykiske plager inkl depresjon kan også oppstå, i tillegg til at det påvirker omtrent enhver kroppsfunksjon forøvrig.


Dersom du nå ikke bytter fastlege og fortsetter kontakten med denne legen, og hun fortsetter å hevde dette, bør du vurdere å sende en klage på denne legen, for diagnostikk og behandling av lavt stoffskifte er noe enhver almenlege kan og skal kunne, og det du mener at hun har sagt til deg om at du ikke skal starte behandling "fordi TSH er høy", er så feil som overhodet mulig. Det er det motsatte som er tilfelle, og dersom en lege faktisk tror dette er tilfelle, er det svært alvorlig, fordi det kan hindre en pasient å få helt nødvendig medisinsk behandling.


Alt som er skrevet her, er naturligvis basert kun på det du har skrevet her, og med forbehold om at legen kan ha sagt noe annet enn det du har oppfattet, eller at her er andre medisinske faktorer inni bildet her, som ikke jeg vet om. 

Men er det slik du beskriver her, så er det overhodet ikke bra, for å si det litt forsiktig.


Få igangsatt behandling, lykke til.