Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan finner en ut om en pasient trenger tilskudd av testoteron?

Spørsmål

Hvilken undersøkelser må man gjennomgå for å få resept på testosteron.

Mann 70
Svar

Hei.


Lege skriver ut resept på testoteron hvis det foreligger sykelig lave verdier, OG symptomer / plager forenlig med lave testoteronverdier. Og forutsatt at det ikke er kontraindikasjoner for at pasienten ikke kan bruke dette. "Kontraindikasjoner" betyr sykdommer eller medisinske forhold som tilsier at aktuelle medisin ikke bør brukes. 

Lave verdier alene er ikke nødvendigvis noe som tilsier at personen skal bruke testoteron, for en behandler jo mennesker med eventuelle helseplager, en behandler ikke laboratorieresultater alene.

For å finne ut om en har for lave verdier, skal en ta prøvene s-testoteron og s-SHBG. Ut fra disse tallene beregnes hvilke nivåer en har av det som heter Fri Testoteron Indeks (FTI) som er et mål på hvor mye biologisk aktivt testoteron en har i kroppen. Dette taller synker jevnt med årene, fra 20-års alderen, og skal det. Men dersom en har lavere enn det alderen tilsier, kan det bli aktuelt med testoteronbehandling.

Blodprøven må taes om morgenen.


Du er sytti år, og jeg ser under tilleggsopplysninger, at du bruker tidvis Viagra mot ereksjonsproblemer. Dersom det er dette som er grunnen til at du tenker i retning av testoteron som medisin, så kan det i noen tilfeller hjelpe riktig godt, spesielt om en har en reell mangel. Men det er også slik for menn i enhver alder, at sex er "99% psykologisk", så det er på ingen måte noe mirakelmiddel som hjelper på enhver form for ereksjonssvikt, især ikke om det er psykologiske komponenter inni bildet.


Håper det var grei informasjon. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-