Høyt stoffskifte?

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 39 år som har noen spørsmål ang stoffskifte. I forbindelse med en tilbakevendende runde depresjon/angst og senere en bipolare 2 diagnose(som jeg ikke føler meg sikker på)ble det tatt en utvidet blodprøve, med tanke på stoffskifte. Resultatet var: TSH: 4,0 T4, fritt: 23,02 T3, fritt: 6,55. Jeg har flere symptomer på høyt stoffskifte, utpreget nattesvette, høy hvilepuls(90-100), hjertebank og ekstra slag, vektnedgang(14kg på 6-7mnd), kognitive vansker(dårlig hukommelse og problemer med å finne ord), uro, nervøsitet, angst og lavt stemningsleie, slapphet, synsproblemer,samt søvnvansker(våkner 04 og får ikke sove. Har også vært igjennom mange stressende livshendelser de siste årene, dødsfall i familien, samlivsbrudd og ingen arbeidsevne. Jeg vet at disse symptomene og livshendelser bidrar til å henge det på depresjon/angst knaggen, men opplever denne runden mye mer somatisk enn tidligere depresjoner. Lurer da på om jeg burde følge opp stoffskifte med flere prøver eller slå meg til ro med at dette er psykisk?

Kvinne 39
Svar

Hei! Normalverdi for TSH er 0,4-4. Ft4 er 8-21 samt ft3 er 3,3-6. dine verdier viser at Ft3 og Ft4 er i øvre nivå, mens TSH er allikevel 4. Den burde vært lavere som en negativ respons på de relativt høye thyroksinverdier. Det kan absolutt forklare litt av dine symptomer på høyt stoffskifte. Er enig med deg at dette bør utredes videre og spesielt da på hypofysen i hjernen. MR av hjernen bør vurderes, men det må fastlegen din vurdere. Før dette kan man Evt kontrollere prøvene da det er store svingninger i hormonene.