Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høyt stoffskifte og svetting, dårlig søvn og uro i kroppen

Spørsmål

Hei jeg var hos min fastlege for 14 dager siden og tok blodprøver fordi jeg ikke føler meg i form om dagen. Blodprøvene viser at det muligens er noe med stoffskiftet: s-fosfatase alkalisk 106. S-TSH 0,05. S-anti TPO 1300. S-fritt T4 22.

Legen min har henvist meg til poliklinikk for hormonsykdommer som jeg fikk svar på at det er ca 6 mnd ventetid og at jeg eventuelt må ta kontakt med fastlegen min hvis jeg har behov for råd eller oppfølging, men hun har selvfølgelig ferie i 3 uker.

Og derfor lurer jeg på om de symptomene jeg har: utmattet, svetter og fryser om hverandre, sover dårlig, uro i kroppen og vondt i hode kan ha en sammenheng med blodprøvesvarene.

Kvinne 51
Svar

Hei.

Du har lave TSH-verdier og høye FT4-verdier. Det betyr at du etter alt å dømme har sykdommen for hypertyreose / for høyt stoffskifte. Det er en tilstand som kan gi en rekke plager, i verste fall føre til alvorligere tilstander som hjerterytmeforstyrrelser, høyt blodtrykk m.v. En skal derfor ikke vente med å igangsette behandling for dette, spesielt ikke i seks måneder. Mye av dine plager er typiske plager ved høyt stoffskifte, som f.eks. svetting, dårlig søvn, uro i kroppen. Så det er enhver grunn til å tenke at det er det er sammenhenger mellom dine prøvesvar og dine symptomer, og at forklaringen er høyt stoffskifte.

Det er uforsvarlig og direkte feil å vente i seks måneder med oppstart av behandling for høyt stoffskifte, det kan til og med i verste fall bli farlig, såkalt tyreotoksisk krise.

Du skulle naturligvis nå derfor ha tatt kontakt med fastlegen din, som kunne ha oppstartet behandling i samråd med endokrinolog (hormonspesialist) uten å vente på time hos endokrinologen, eller fastlegen kunne fått fremskyndet timen din. Men i utgangspunktet skulle en almenlege kunne starte opp behandling for dette, med rådføring med hormonspesialist. Men så er det dette med at fastlegen din er på ferie i 3 uker. Jeg synes ikke du skal måtte vente i tre uker for dette, så mitt råd er følgende: Ta kontakt med legesenteret hvor fastlegen din jobber. De fleste fastleger jobber på legesentere hvor der er flere leger, og hvor kollegaene tar hånd om problemstillinger for kollegaen som er bortreist, når det ikke kan vente, og det kan det ikke her, -det kalles kollegial fraværsordning. Ring derfor ditt legesenter i morgen og si at du har fått beskjed fra annen lege (meg) om at du må få hjelp fra en av kolleagene nå, pga at du har fått høyt stoffskifte, og ikke får behandling, og at det ikke kan vente til legen din er tilbake. Jeg kan da ikke tenke meg annet enn at du vil få komme til en av kolleagene til fastlegen din, som så kan oppstarte behandling i samråd med endokrinolog som ovenfor beskrevet. Jeg synes absolutt ikke at du skal akseptere å bli avvist på dette eller å bli bedt om å vente til legen din er tilbake, og det må du også gjerne få referere meg på, om en slik situasjon skulle oppstå.

Håper at det var konkret og grei informasjon og nyttige råd. Lykke til.