Høyt stoffskifte i svangerskap?

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 32 år, som dessverre er veldig bekymret om dagen. Jeg har så lenge jeg kan huske vært plaget av helseangst, men har klart å holde det i sjakk med årlige legebesøk, og samtaler med en fantastisk fastlege. For halvannen uke siden dro jeg til legen for å ta en årlig generell helsesjekk. Sist jeg tok en relativt omfattende blodprøve var i mars 2018, da jeg var i starten av mitt andre svangerskap. Alt så da normalt ut. TSH på 1,1 Og T4 på 15,4. Jeg logget inn på furstpasient for å sjekke resultatene onsdag. Alle prøver som har resultater utenfor referanseområdene er markert i rødt, noe som gjorde at jeg raskt fikk øye på det avvikende. Det var noe som het TSH, T3 og T4. Min TSH var på 0,02(!!!), T4 på 20,5 og T3 på 7,1. TSH og T3 er altså henholdsvis altfor lav og for høy. Jeg satte i gang med å google, og fant raskt ut at dette betydde høyt stoffskifte, svulst i skjoldbruskkjertel, eller svulst i hypofysen. Jeg ble livredd, og har hatt angst siden. Ba om å få komme til legen igjen, og var inne for en kontrollprøve på fredag, og så skal jeg til legen igjen når resultatene på denne foreligger. Det hender jeg er trøtt og sliten, men tror ikke det er noe utenfor normalen, har to barn, en på 2 år og en på 7 måneder. Tror heller ikke jeg har noen hevelse på halsen. Ser og kjennes vanlig ut. Ut over dette tror jeg ikke jeg har noen av symptomene på høyt stoffskifte, bortsett fra denne angsten. I tillegg føler jeg nå jeg kjenner alt mulig rart - hjertebank osv. Men det tenker jeg jo muligens også kan knyttes til angsten. Utover dette var blodprøven ok. Litt lav på blodsukker, og rett nedenfor grensa på kalsium. Jeg jogger 5 km 4-5 ganger i uken. Dette pleier å dempe eventuell uro veldig, men etter de prøvesvarene er selv det vanskelig å få til. Nå er jeg redd fastlegen ikke har kunnskap nok til å behandle meg rett. Bør jeg be om henvisning til sjekk av hypofyse og skjoldbruskkjertel? Og er min uro berettiget?

Kvinne 32

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Hormonet HCG som dannes i store mengder under graviditet, virker stimulerende på skjoldbruskkjertelen, slik at den danner mer av hormonene T4/T3. Det gir igjen "tilbakemelding" til hypofysen om at TSH (Thyreoidea Stimulerende Hormon) kan reduseres, dvs TSH-verdiene synker. Dette kan være en fullgod forklaring på dine verdier, og den er ganske sannsynlig, siden du ikke har noen symptomer på høyt stoffskifte. Du har imidlertid ganske så lav TSH, og det er derfor riktig å kalle deg inn igjen for å ta ytterligere prøver, for å se om du har utviklet reellt høyt stoffskifte, noe som kan skje deg som alle andre, men som ikke kan sies ut fra foreliggende prøvesvar alene, uten svar på utvidede prøver. Du skal ta antistoffprøver, blant annet TRAS. 

Hvis ikke en finner tegn til høyt stoffskifte hos deg, dvs at TRAS er negativ (se over) og du ikke har symptomer på høyt stoffskifte, så er anbefalingene i slike situasjoner å følge utviklingen i disse hormonene videre i svangerskapet med blodprøver annenhver uke, til de blir normale igjen.

Du forteller om angst, og det kan man jo få av høyt stoffskifte, så det er klart at det er viktig å få klarhet i om du har det, og om det kanskje er årsaken til angsten din. Men de fleste med angst har jo ikke høytstoffskifte. Samtidig vet en at det finnes personer som har fått diagnostisert "angst", mens korrekt diagnose var ubehandlet høyt stoffskifte, så dette er helt klart viktig.

Du har nå fått tatt nye prøver og skal til oppfølgingstime hos din lege for dette, og det er bra. Nå har du litt ekstra kunnskap om dette å møte legetimen med, og jeg håper det er nyttig for deg. Du lurer på om fastlegen din ikke har kunnskap nok om dette fagområdet. Det vet jeg naturligvis ikke, men det er en vanlig oppgave for almenleger, å behandle og følge opp ukomplisert høyt stoffskifte. Og så er det også slik at leger henviser til spesialistkompetanse, eller innhenter informasjon, om en møter faglige problemstillinger en ikke har nok kunnskaper om. Akkurat det siste kan du være helt sikker på, for ingen lege ønsker å være "på tynn is", men å sikre både seg selv og især pasienten. Med andre ord vil du bli henvist til spesialist, om situasjonen og resultatene skulle tilsi dette.

Ha det bra, og legg fra deg bekymringene, siden dette nå åpenbart blir fulgt opp slik det skal. Lykke til, og ha et fint svangerskap videre!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn