Høyt stoffskifte eller psykosomatiske symptomer?

Spørsmål

Hei! Jeg er på en desperat jakt etter å finne ut hva som feiler meg. Sykemeldt i januar 18 etter å ha gått på en smell, dette etter langvarig (mange år) med høyt stressnivå både privat og på jobb. Var i en lang periode så langt nede at jeg var suicidal, dette er nå bedre, men fortsatt psykisk «flat», og noe ustabil. Gått til psykolog som mener jeg har PTSD etter en traumatisk livshendelse, og «utmattelse», men også mener at det er gode sjanser for fysisk sykdom. Mor og søster har lavt stoffskifte, behandles med Levaxin. I januar 2018 ble det tatt prøver for stoffskifte, og i januar i år har jeg fått «kranglet» meg til nye. Jeg opplever å bare bli verre i den fysiske formen, og opplever en god del av symptomene som samsvarer med både høyt og lavt stoffskifte. Pranolol, forebyggende for migrene, skal ha effekt på pulsen. Min er ofte veldig høy, og kan ligge på 95-115 når jeg sitter stille. Går jeg opp en trapp kan den fort nå 140. Jeg vil bare bli frisk, og komme meg tilbake i jobb, og føler at jeg må kjempe den kampen selv, noe som er vanskelig når man føler seg så dårlig hele tiden. Mitt spørsmål er om jeg bør forfølge resultatene på stoffskiftet videre, da de har endret seg en del på et år? Lister opp prøvene med referanseområdet i parentes: TSH (0,20-4,0) 2018: 0,45 2019: 0,73 T4 (11-23) 2018: 13,3 2019: 23,3 T3 (3,5-6,5) 2018: 4,8 2019: 6,3 Anti-TPO 2018: <34 2019: ikke tatt. Vedlagt er prøver tatt i januar 2018 og januar 2019.

Kvinne 40

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det du har beskrevet av fysisk følbare symptomer her, er tendens til høy hvilepuls, og utmattelse. Selv sier du at du har lest om både høyt og lavt stoffskifte, og synes at mye av det du kjenner, "stemmer med" det du leser om stoffskiftesykdommer. Det forstår jeg, for symptomene på stoffskiftesykdommer er ofte helt uspesifikke og diffuse, og kan forekomme ved en særdeles lang rekke andre tilstander og sykdommer også, både fysiske og psykiske. Det betyr at det er usedvanlig lett å gjenkjenne seg i symptomlister for stoffskiftesykdommer, også for mennesker som ikke har stoffskiftesykdom i det hele tatt, og også for mennesker som ikke har noen påvisbar fysisk sykdom. 


Dine blodprøvesvar gir ikke grunnlag for å mistenke stoffskiftesykdom nå, alle tallene er innenfor normalen. Men du har rett i at du har steget i T4, og ligger i øvre normalområde nå. Det er derfor ikke fullstendig utenkelig at du er på vei mot for høyt stoffskifte, men det jeg sier da skal du ikke tolke som at jeg "tror" at det er tilfelle, men fullstendig utenkelig er det ikke. Derfor synes jeg du, dvs legen din skal følge disse blodprøvene videre. Og allerede her og nå bør du få tatt en tilleggsblodprøve som heter anti-TRAS. Det er antistoffer i blodet, som finnes hos 95% av alle med forhøyet stoffskifte. Har du slike antistoffer, så er det økt mulighet for at dette er en hypertyreose (for høyt stoffskifte) under oppseiling, og da er det viktig å få stilt diagnosen tidlig. Og omvendt; -har du ikke en hypertyreose i svært tidlig fase, og ikke vil få det heller, så er dette viktig for deg å få klarhet i, slik at du kan legge den bekymringen fra deg.


Blodprøvene dine forøvrig viser ingen tegn til annen eventuell fysisk sykdom. Det er ikke et entydig "bevis" på at du ikke har noen fysisk sykdom, men det betyr i det minste at ut fra de prøver som er tatt, ser en ikke tegn til fysisk sykdom.


Utmattelse og tendens til høy hvilepuls, slik du har, er ikke noe som peker i en-1-konkret retning eller som gir mistanke om en konkret sykdom. Utmattelse kan man få av omtrent alt: Det finnes knapt en fysisk sykdom som ikke kan gi utmattelse som symptom, og samtidig vet vi at det helt store flertallet av alle som føler seg utmattet, ikke har noen fysisk sykdom. Da er det vanligvis psykologiske faktorer som er årsaken, noe som helt klart kan være tilfelle hos deg. Sjansen for at det er det, øker når en ikke finner tegn til fysisk sykdom ved legeundersøkelser og blodprøver. Og samtidig vet vi at høyt stoffskifte kan gi høy puls, og vi vet at stress, bekymringer, angst, alt som gir forhøyede adrenalinnivåer, også gir rask puls. Så forklaringen på tendens til rask puls kan helt klart ligge i den gaten også.


Jeg synes det er noe uheldig at din psykolog har sagt at det er "gode sjanser" for at du har en fysisk sykdom. Når en fagperson sier noe slikt, så gjør det noe med personen det gjelder, naturligvis. Du blir usikker, frykter at du har en uoppdaget fysisk sykdom, leter etter årsaker, noe som igjen forverrer psyken. Og hvis dine fysiske plager skyldes psykologiske årsaker, så vil gjerne den typen bekymringer forverre de fysiske plagene ytterligere, slikt er vanlig og velkjent. Og i tillegg har ikke psykologer utdannelse i det som har med fysisk sykdom å gjøre, inklusiv å si om der er mistanke om fysisk sykdom. 


Forsøk på konklusjon: Det er fullt mulig at dine plager fullt og helt kan forklares ut fra psykologiske forhold, slikt er jo både vanlig og almenmenneskelig, men samtidig bør du ta den tilleggsblodprøven jeg nevnte, og følge T4 videre, i samarbeid med fastlegen din, så ikke en i verste fall overser en stoffskiftesykdom under oppseiling. Jeg synes også at du skal opprettholde kontakten med psykologen din.


Håper det var et greit og nyttig svar. Ha det bra.



Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn