Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hormonforstyrrelser, PMS?

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 33 år, som er veldig plaget av pms-symptomer. Det strekker seg fra angst, nedstemthet og veldige humørsvingninger, til kroppslige plager slik som vandrende smerter i hele kroppen, forverrede astma- symptomer, tett nese, vond rygg, stiv i muskler, ekstrem sult, hodepine, lette underlivs- og brystsmerter m.m. Disse plagene strekker seg fra før eggløsning, og varer noen dager ut i neste menstruasjon. Jeg føler jeg kun har én uke per måned der jeg er meg selv - fra omtrentlig dag 3 av syklusen og frem til omtrentlig dag 10. Så godt som hver menstruasjon blir jeg i tillegg sengeliggende de to første dagene med det som kjennes ut som forkjølelse. Jeg medisineres med dostinex, da jeg i mange år opplevde det jeg oppfattet som hormonelle plager (vektøkning, mye kviser, humørsvingninger, sentimental, ekstrem nattesvette, plaget med kronisk krystallsyke siden 2013, menstruasjon så sjelden som fire ganger i året samt endringer i stoffskifte (fikk først beskjed av lege om at det var lett forhøyet, så lavt, så normalt men funn tydet på at jeg en gang kunne komme til å få lavt stoffskifte). Etter oppstart av dostinex for et drøyt år siden har syklusen stabilisert seg og er nå fast på 28 dager, men syklusplagene mine har fortsatt, om mulig sterkere enn før. Har vært til gynekolog flere ganger i frykt for at alt dette skyldtes tidlig overgangsalder, men har hver gang fått beskjed om at alt ser fint ut og at jeg er fruktbar. Jeg ønsker nå prøve få hjelp til behandling for disse pms-plagene, som begynner bli svært slitsomme å leve med, og lurer på om du har generelle tips samt en dyktig lege (oslo-området) med erfaring på feltet å anbefale, som jeg forhåpentligvis kan bli henvist til av legen min. Annen info: har vært igjennom 3 prov. aborter i tenårene (to av graviditetene inntraff på p-piller), ble etter 2. abort operert for polypper på eggstokkene(2009) etter en tid med sterke blødninger. Har ikke gått på hormonell prevensjon siden 2013, og har ingen barn.

Kvinne 33
Svar

  

Det er en del i din sykehistorie som undrer meg. Du får dostinex, og det er en behandling som brukes ved unormalt (høyt)  nivå av hypofysehormonet prolaktin. Prolaktinproduksjonen kan øke ved en godartet svulst på hypofysen, ved lavt stoffskifte samt ved tilstanden PCOS (poly cystisk ovarie syndrom) hvor det er ingen eller sjeldne eggløsninger. Prolaktin kan også være forhøyet uten kjent årsak. Du sier at du er operert for polypper på eggstokkene, men mener du ikke i livmoren? Det er her polypper kan sitte og gi sterke blødninger.

Så det med PMS. Det er ikke vanlig at symptomer starter før eggløsning, altså ca. fire dager før. Da vil man ikke betegne det som PMS, for hormonet som anses ansvarlig for PMS, progesteron, dannes først etter eggløsning. Så dette med ‘forkjølelsessymptomer’ ved start av menstruasjon, det får jeg heller ikke til å stemme med hormonendringer. I starten av menstruasjon er østrogennivået på bunn, det kan hos noen gi hetetokter, spesielt om natten.

Hva kan hjelpe deg av behandling? Jeg har ikke opplysninger om du er overvektig, om du røyker eller har andre risikoforhold, men forsøk med p-pille som inneholder drospirenon (Yasmin, Yasminelle eller Yaz), helst tatt uten opphold så du ikke får menstruasjon, kan anbefales. Disse p-pille brukes også ved PMS.

Med hensyn til PMS, så er det mange behandlingsforslag, men det meste med usikker effekt. Det mest effektive er ‘lykkepiller’, hvor følgende medisiner og doser anbefales i Veileder for gynekologer. Det er som regel tilstrekkelig bare å ta pillene i de dager hvor man forventer plager, men for dge vil det kanskje være like greit å ta dem hver dag?


SSRI

Fluoksetin (Fluoksetin®, Fluoxetine®, Fontex®): 20 mg x1 

Sertralin (Sertraline®, Zoloft®): 50 mg x1 

Citalopram (Setralin®, Cipramil®): 10 mg x1 

Paroksetin (Paroxetin®, Seroxat®): 5-10 mg x1 

SNRI 

Venlafaksin (Venlafaxin®, Venorion®) anbefales som 2.valg: 37,5 mg x1


Det er også annet man kan forsøke ved PMS som:

· Vitex Agnus-Castus Extract (munkepepper) Dosen er 20-40 mg/dag. 

· Vitamin B6, Pyridoxin (nettkjøp) 25-100 mg/dag. 

· Magnesium 200-250 mg/dag i premenstruell fase 

· Calcium carbonat: 600 mg/dag. 

· Johannesurt: 500-1200 mg/dag 

· Nattlysolje 1-2 g/dag (2)

Reseptbelagte legemidler: Spironolakton  (Spironolactone®, Spirix®) 25 mg-100 mg/dag,  

Jeg kan ikke anbefale spesielle leger her på nettstedet, men kanskje burde du undersøkes/vurderes av endokrinolog (hormonspesialist) mht stoffskifte og behov for Dostinex? Det blir litt for komplisert for de fleste gynekologer.

Jeg håper at du kan få hjelp

Vennlig hilsen Mette