Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har legen oversett høyt stoffskifte?

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 49 år, frisk og i god form. Jeg har den siste uken fått høy puls, den går fra 60 til 140, jeg føler kroppen stresser. Pga det oppsøkte jeg fastlegen og det er blitt tatt stoffskifteprøver. TSH: er mindre enn 0,01 T3: 7,8 T4: 21,5. Han har også henvist meg til hjertespesialist. EKG: normal. Ut i fra resultatet på prøvene ser jeg at TSH er lav og T3 er litt forhøyet. Bør jeg få behandling? Jeg er i overgangsalder og har tenkt at symptomer som humørsvingninger, nedstemthet, ømfintlig for lys og vanskelig for å konsentrere meg er årsaken og det kan det jo også være. Mitt spørsmål er: Bør jeg utredes videre hos en endokrinolog selv om det kun er grenseverdiene som er forhøyet? Er det normalt at man blir behandlet med metoprolol for å senke pulsen, selv om årsaken er for høyt stoffskifte?

Kvinne 49
Svar

Hei.


Jeg forstår ikke hvorfor ikke din lege har tatt kontakt med endokrinolog, for en sannsynlig oppstart av behandling mot det som avgjort ser ut som hypertyreose / for høyt stoffskifte. En av definisjonene på denne sykdommen er TSH lavere enn 0,05, hvilket du helt klart har. Og i tillegg har du veldig typiske symptomer på høyt stoffskifte, dette med at hvilepulsen din har steget så veldig, og du føler at "kroppen stresser". Det er viktig å få igangsatt behandling for høyt stoffskifte, for å forhindre forverring og komplikasjoner for en rekke av kroppens organer, inkl hjerte og blodtrykk. Det å behandle med kun pulsdempende medisin som metoprolol, og ikke behandle selve sykdommen hypertyreose, er ikke god nok behandling, for det er jo medisiner mot selve grunnsykdommen hypertyreose som skal brukes, for å stoppe selve sykdommen. Å dempe pulsen er jo kun å dempe symptomene på sykdommen.

Du må ta tilleggsprøver for å utrede hypertyreose videre, blant annet TRAS (antistoffer). Fastlegen bør diskutere diagnosen og oppfølgingen med endokrinolog. Vanligvis skjer behandling og oppfølging av høyt stoffskifte / hypertyreose hos fastlege, med støtte i råd fra og konferanse med endokrinolog. Du må ikke nødvendigvis til konsultasjon hos endokrinolog.

Det pussige her er at ut fra den informasjonen du kommer med her, som er det eneste jeg har, så kan det se ut som at fastlegen din ikke har erkjent at du etter alt å dømme ser ut til å ha høyt stoffskifte, en diagnosen som ikke er vanskelig å stille, og som skal behandles. Det får meg til å tenke at det kanskje er noe informasjon her som ikke har kommet med, enten fordi fastlegen ikke har fortalt deg om det, eller at du ikke har skrevet det her. Alt i alt skal du derfor åpenbart snarest ta opp denne sannsynlige diagnosen med fastlegen din, slik at du får igangsatt videre utredning og behandling for dette. Det er viktig.

Håper informasjonen er til nytte for deg. Lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-