Har jeg lave testoteronverdier? Har liten sexlyst og lite energi.

Spørsmål

Hei Mann på 34 år her. Har nettopp vert hos lege og fått målt testosteron nivåer, da jeg mistenkte dem for å være lave. Har i mange år slitt med dårlig sexlyst, lite energi, sliter med å sove. Våkner heller aldri med ereksjon lengre. Får ereksjon når jeg skal ha sex, men kan noen ganger bli slapp igjen. Trener aktivt styrketrening 3-4 gang per uke, men føler ikke jeg får gode resultater her. Nøye med kosten. Røyker ikke, lavt alkoholforbruk. Er normalvektig. 1.78 høy og 82kg. Men sliter med og holde vekta. Hadde tilbake i 2015/2016 to operasjoner for åreknuter/varicocele i pungen. Føler at problemene har blitt større etter dette, så lurer på om dette kan ha noen sammenheng med reduksjon i testosteronproduksjon. Svar fra legen var som følger. S-testosteron 9.5. S-fri testosteron 3.5. S-Shbg 27. Stoffskifte og andre prøver ser forøvrig fine ut. I følge lege er dette normalt og kvalifiserer ikke til behandling, da det er innenfor normalverdier. Til tross for nevnte plager med sex lyst, energinivå osv. Men selv om dette er innenfor det normale så er det jo helt i lavere sjiktet av normalen. Og tenker også at med tanke på alder og sunn livsstil så burde jo dette absolutt vært høyere. Det jeg lurer på er da om dette er fullstendig uaktuelt å få behandling med slike verdier? Om ikke burde jeg ta kontakt med en annen lege, eventuelt spesialist, isåfall en urolog?

Mann 34
Svar

Hei.


Mesteparten av vårt testoteron er bundet til et protein som heter SHBG, og derved uvirksomt i kroppen. Det er et slags "depot". For å finne ut hvor mye biologisk aktivt testoteron man har, hvilket er det avgjørende, regner man dette ut med en formel hvor tallene for testoteron og SHBG inngår. Dette tallet kalles Fri Testoteron Indeks (FTI). Du har en FTI på 3,5. FTI synker med alderen. Det normale for personer fra 25 til 39 år er FTI mellom 3,0 og 14,7. Du har med andre ord helt i nedre normalområde i FTI.

Det er derfor ikke aldeles utenkelig at din lave FTI (= "virksomt" testoteron i kroppen) kan være medvirkende til dine plager med dårlig sexlyst, lite energi, lite utbytte av trening m.v., da dette er helt typiske symptomer.  Men dette er samtidig symptomer en kan få uten at det har noe som helst med testoteron å gjøre, f.eks. av psykologiske årsaker, slik som hverdagsbelastninger, bekymringer, stress m.v. Jeg tror ikke din gjennomgåtte operasjon mot varicocele har noe med dette å gjøre. 


Når man er i helt nedre normalområde slik du er, og har symptomer som teoretisk sett kan skyldes lave nivåer av testoteron, vil det noen ganger kunne være aktuelt med videre utredninger og evt utprøving av en lav dose testoteron, for å se om symptomene bedres. Dette er imidlertid behandling hvor man ikke har full oversikt over bivirkninger og konsekvenser av behandling over lang tid, så en må gjøre individuelle og grundige vurderinger. Jeg tenker imidlertid at du med fordel kunne vært vurdert av en urolog eller endokrinolog med tanke på om hva årsakene til dine noe lave testoteronverdier er, og om du kunne være kandidat for et behandlingsforsøk på noen måneder, for å se om det gav deg økt livskvalitet. 


Håper det var klart og greit svar på ditt spørsmål. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-