Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg en stoffskiftesykdom?

Spørsmål

Hei, Jeg har den siste tiden følt meg unormalt trøtt og sliten. Jeg har også slitt med mer mental trøtthet eller "hjernetåke". Jeg har følt at hodet mitt ikke har jobbet like fort som det pleier, og hvis mange snakker på en gang blir det for mye for meg. Dette er svært unormalt for å være meg. Jeg har alltid hatt jobber med mange baller i luften, og har alltid prosessert informasjon kjapt. Med utgangspunkt i dette fikk jeg tatt noen blodprøver. Resultatet var at jeg hadde TSH på 4,6 noe jeg forstår betyr at jeg har (lett) forhøyet stoffskifte. S- Fritt T4 viste 13,8. I etterkant av denne undersøkelsen (som var for ca. 3 uker siden) gikk jeg til fastlegen min som tok blodprøver av meg igjen. I dag fikk jeg en telefon fra fastlegen som sa at prøvene var helt fine og at det ikke var noe tegn til lavt stoffskifte (TSH 0,69), så jeg trengte ikke gjøre noe mer med det (kontordamen som ringte). Jeg synes det var merkelig med denne svingningen i disse verdiene. Hva kan være årsaken til at TSH var 4,6 for tre uker siden og 0,69 nå? Vi har stoffskiftesykdom i familien. Min mormor hadde lavt stoffskifte, og det samme hadde min tante på samme siden i familien. Begge døde når de var noen og 60 år gamle. Hva tenker du at jeg bør gjøre videre med dette? Bør jeg oppsøke en spesialist for videre utredning, eller kan jeg slå meg til rom med den siste beskjeden fra legen?

Kvinne 44
Svar

Hei.


Du skriver at du har tenkt at en lett forhøyet TSH på 4,6 tyder i retning av lett forhøyet stoffskifte. Det er ikke tilfelle, det er omvendt. Jo høyere TSH, jo større er sannsynligheten for lavt stoffskifte. Det er prøven FT4 som stiger ved høyt stoffskifte, mens TSH synker. 

Så en svakt forhøyet TSH, slik du hadde, kombinert med normal FT4, kunne da eventuelt vært tolket som et mulig begynnende lavt stoffskifte.

Men så kommer det overraskende, det at du kort tid senere får et helt annet resultat på TSH, som da var 0,69, hvilket er aldeles normalt. Disse to svært forskjellige verdiene er vanskelig å forstå. Det kan kanskje bero på målefeil. 

Mitt beste råd til deg er derfor å få kontrollert både TSH og FT4 påny, for å se om det siste tallet er det som er korrekt, eller om der er noen endringer eller tendenser av noe slag. Du kan forøvrig, siden dette er et nokså uklart bilde som vi ikke kan trekke noen konklusjoner av, ta tilleggsblodprøver anti-TPO og TRAS. Det er såkalte auto-antistoffer som dannes om en har en mulig begynnende stoffskiftesykdom på gang. Auto-antistoffer betyr forøvrig antistoffer som kroppens immunsystem danner mot kroppens eget vev. 

Du behøver ikke å oppsøke noen spesialist for dette. Alt du trenger å gjøre er i første omgang å ta en ny runde med samme prøver (pluss tilleggsprøvene jeg nevnte), for å se om de ligger på samme nivået som siste prøver hos fastlegen. Dette bør du gjøre hos fastlegen, slik at du får gjort det på samme laboratorie, og for at du skal få oppfølging av fastlegen din, om prøvene skulle tilsi dette. 


Forøvrig bør det nevnes at det å føle seg unormalt trøtt og sliten og kjenne på "hjernetåke", er alt annet enn typisk for stoffskiftesykdom. Det er helt uspesifikke symptomer som mange mennesker vil oppleve nå og da i livet, uten at det har med sykdom å gjøre. Det kan også skyldes sykdom, men da er det slik at omtrent enhver sykdom kan gi trøtthet og slitenhet, med andre ord er det ikke noe som gir spesiell mistanke om akkurat stoffskiftesykdom. 

Men siden det er vanlig med stoffskiftesykdom, og lett å behandle, og siden du har det i familien, så synes jeg det er riktig at du følger dette opp, slik som beskrevet her. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-