Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg diabetes?

Spørsmål

Eg er ein mann på 63 år (h: 183 cm, 95 kg), som har fått nokre prøvesvar som gjer meg uroleg: fS-Glukose 6,9 og B-HBA1c 5,8 (begge merka med patologi-stjerne frå labben). Far hadde diabetes 2 på eldre dagar. Fastlegen nemnde ingenting om risiko for diabetes, og i min uvitenhet har eg først i ettertid forstått at glukose har med blodsukker å gjera. Bør ikkje legen følgja dette opp, og ikkje venta til neste årlege blodprøverunde.

Mann 63
Svar

Hei.


Diagnosen diabetes stilles ved at HbA1c ("langtidsblodsukker") er 6,5 eller høyere, eller ved at fastende blodsukker er 7 eller høyere. Og du har 5,8 i Hba1c og 6,9 i fastende blodsukker, begge deler innenfor normalen, og ikke forenlig med diabetesdiagnosen.


Du har imidlertid sannsynligvis en forhøyet risiko for å utvikle diabetes 2, siden din far hadde diabetes, og siden pga din alder og pga at du er noe overvektig. Derfor bør du følge blodsukker og Hba1c ved videre legekontroller, f.eks. halvårlig eller årlig, men ut fra verdiene dine nå er det ikke grunnlag for noe tett oppfølging av dette nå,  jfr ditt spørsmål om dette.


Du kan forebygge diabetes i svært stor grad med kost og mosjon og evt vektnedgang.


Håper det var klart og greit svar, ha det bra.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-