Har fjernet halve skjoldbruskkjertelen, er mine stoffskifteprøver normale?

Spørsmål

Hei, jeg opererte vekk halve Skjoldbruskkjertelen i mai 2017. Det var pga ein kul som viste seg å ikkje vere farleg, heldigvis. Nå har eg altså kun en halv Skjoldbruskkjertel. Etter det har jeg gått til fastlegen og sjekka stoffskifte ca ei gang i halvåret. (kanskje litt oftere i starten). Jeg har ikke fått noe medisin. Når jeg målte verdiene i april i år var vediene slik: S-FRIT TYROKSIN: 17 FRITT TRIJODTYRONI: 4.5 og S-TSH: 3.54 Målte igjen nå i oktober og verdiene er : S-FRITT TYROKSIN: 14 og S-TSH:3.45 Og i dag når jeg fikk disse verdiene tilsent på pasientpost så står det at verdiene er stabile og fine og at jeg skal fortsette på samme medisin. Legen har sikkert glemt at jeg ikke tar noe medesiner. Er dette ok verdier? Er det vanelig at men ikke tenger mediseiner når man har operert bort kun halve kjertelen? Burde jeg vite hve som var mine verdier før opersjon? for å se om verdiene nå er ca like slik de var før operasjon? Føler meg til tider trøtt, men det er jo alle av og til.. Og har lagt på meg 2,5 kilo. Ellers er jeg vel gaske som før. Er det noe jeg bure spørre legen min om rundt dette?

Kvinne 45

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Hvorvidt man skal behandles med Tyroxin etter å ha fjernet halve skjoldbruskkjertelen vurderes og avgjøres individuelt i hvert enkelt tilfelle. Det er ikke slik at alle skal ha dette. Hvis man imidlertid fjerner hele skjoldbruskkjertelen, så skal man ha livslang behandling med Tyroxin, da man ikke lenger produserer dette.


Men har man kun fjernet halve kjertelen, er det fullt mulig at den resterende halvdelen produserer nok hormon, og hvis den gjør det, skal man heller ikke ha tilskudd, for da vil man ende med for høyt stoffskifte.


For ditt vedkommende, så stemmer det at du nå har et normalt stoffskifte og ikke trenger medisin (tyroxin-hormonet). 

Det ser vi av blodprøveverdien, spesielt TSH, som er innenfor normalen. Hvis man har for lavt stoffskifte (og trenger tyroxin) så er TSH forhøyet. 

Din TSH er altså innenfor normalen, men i øvre normalområde. Derfor tenker jeg at det kan være fornuftig å følge med på denne i årene fremover, for å tilse at du ikke utvikler lavt stoffskifte, noe som er vanlig, og som også du som alle andre kan få.


Når det gjelder at du til tider er trøtt, så har du aldeles rett i at "det er alle av og til", så det i seg selv kan vi ikke tillegge noen vekt her. Jeg kjenner ingen som ikke er trøtt av og til, tildels veldig trøtt.  Din vektoppgang er 2,5 kg, og det kan vi også trygt si at det også er heller vanlig for folk flest, og det skyldes ihvertfall ikke ditt stoffskifte.


Jeg håper det var grei informasjon. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-