Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fravær av seksualdrift, mannepupper, lavt testoteron. Bivirkning av Truxal?

Spørsmål

Hei. Jeg fikk i Januar fjernet en testikkel på grunn av smerter. Jeg var da til kontroll og tok blodprøver, de viste veldig lavt testosteronnivå i kroppen. Det var veldig lite. Ser ut som det er mer østrogen en testosteron. Har mannepupper. Og har ikke fungert seksuelt på mange år. Jeg fikk da en resept på Tostran. Det skulle hjelpe til så jeg fikk energien tilbake. Jeg er jo utrolig slapp og uten krefter.Nå viser det seg at denne gelen gir kraftig vektøkning. (det står under bivirkninger) Det er ikke bra da jeg har en BMI fra før på 31,4. Så dette er katastrofe, har gått opp over et kilo på kort tid. Jeg spiser ikke mere, har ikke økt matlyst, og jeg går lange turer som før. Så da spør jeg hvorfor legger jeg da på meg? Hva er grunnen til vektøkning, er det selve gelen som gjør det? Det høres jo litt underlig ut. Jeg er sterkt bekymret for helsen min. Jeg kan ikke gå på dette hvis vekten bare øker. Jeg er 90 kilo og 168 cm høy. Har du noen gode råd å gi?

Mann 66
Svar

Hei.


Det første jeg mener at du bør gjøre, er å få foretatt nye målinger av testoteronnivåene dine, for å se om dosen med testoteron er korrekt. Husk at slike prøver skal taes tidlig om morgenen, da de svinger mye i løpet av dagen. Og du må be legen din om sjekke den i forhold til alder, og det skal regnes ut et forholdstall som heter Fri Testoteron Indeks (FTI), som viser hvor mye biologisk aktivt hormon du har i kroppen. Fastlegen din kjenner til dette. Det er verdien for FTI som så skal sees i forhold til alderen din.

Må dosen justeres, hvilket også må sees i sammenheng med om du får den ønskede effekt, dvs at du fungerer seksuelt igjen, og i beste fall også får mer krefter og overskudd. Men mangel på krefter og overskudd kan ha en utall andre årsaker enn lavt testoteron, det må også sies, og derfor må fastlegen din utrede deg for andre mulige årsaker til dette også. Jeg leser blant annet under Tilleggsinformasjon at du bruker Truxal og Zopiclon. Begge deler kan så absolutt gi redusert form og yteevne, så kanskje du skal se om du kan redusere forbruket av disse, ideelt sett slutte med dem, i samråd med fastlegen din. Truxal kan også gi vektøkning.

Den vektøkning man evt kan få av testoteron, er ikke overvekt / økt fettvev, men evt noe væskeansamling. I tillegg vil det kunne gi økt muskelvekst, men det er jo ikke å regne som overvekt, -det er snarere noe man ønsker, for økt muskelmasse gir økt forbrenning.

Du har nå gått opp en kilo. Det er nok i minste laget til å kunne si at du faktisk er i ferd med å legge på deg, og at årsaken ligger i Testoterontilskuddet. En kilo kan en ikke trekke noen konklusjoner av, det kan være tilfeldige svingninger, eller det kan være noe økt væskeansamling i kroppen. Følg heller vekten videre, så vil du kunne se om du faktisk er i ferd med å legge på deg eller ikke. Testoteron gjør det generelt lettere å redusere kroppsfett, spesielt rundt midjen.

Uansett medisiner, så er det også slik at det går ikke an å legge på seg et gram fett, langt mindre en kilo, uten at en faktisk inntar med kalorier enn man forbruker. Fett kan kun oppstå som følge av overskudd på energi / kalorier, og en får ikke kalorier eller energi fra medisiner. Et kilo økt kroppsfett får man ved å innta 9000 kalorier mer enn en har brukt, og på ingen annen måte.

Det er på en måte akkurat som bankkontoen: Det er ingen annen måte å få mer penger i banken på, enn å sette inn mer enn man bruker. Og bruker man mer enn man setter inn på konto, så blir saldo mindre. Slik fungerer kroppens energibalanse også, det vil si at om man bruker mer energi enn man inntar, så vil man med sikkerhet få mindre fett på kroppen, for noe annet er ikke mulig. 

Avslutningsvis er det også viktig å legge til at fastlegen din må utrede deg for årsaken til at du har svært lave testoteronverdier, mannepupper og fravær av seksualdrift. Da tenker jeg en videre hormonell og genetisk utredning. 

Truxal er absolutt en mulig årsak også, da nedsatt seksualdrift og "mannepupper" er en ikke uvanlig bivirkning av Truxal.

Håper at informasjonen og rådene kan være til nytte, og ønsker deg lykke til.