For lav pubertetsutvikling? Testoteronnivåer?

Spørsmål

Hei. De siste årene har jeg vært veldig mistenksom til egen pubertale utvikling, av disse tre grunnene: 1. Det begynte veldig sent (14-15 år, men litt vanskelig å si siden puberteten aldri har vært særlig markant i mitt tilfelle) 2. Utviklingen har gått veldig sent 3. Det virker som utviklingen har stoppet litt opp på et stadium der jeg på ingen måte føler meg som en mann. Tilsynelatende ligger ingen av disse tegnene i familien. Så kom jeg over en artikkel om hypogonadotropisk hypogonadisme der jeg leste at stor fysisk og psykisk belastning som ung kan påvirke puberteten på en negativ måte. Min (ukvalifiserte) mening er at jeg var på grensen til schizofren da jeg var mellom 11 og 14 år. Hadde sterk germofobi, noe som gjorde at jeg slet med å omgås andre mennesker. I tillegg var jeg sosialt engstelig og hadde mye tvangstanker. Tidlig i denne perioden begynte jeg å oppføre jeg meg ganske dårlig hjemme, noe som ble slått hardt ned på av min far (ikke bokstavelig talt). Etter dette forsvant jeg helt inn i meg selv og lot ingen komme innpå meg - noe jeg fortsatt ikke gjør i dag. Trening ble den nye måten å få utløp for uroen i hodet mitt på. Trening og tvangstanker har aldri vært noen god kombinasjon, så det tok ca. ett år før jeg hadde trent kroppen min halvt i hjel, noe som førte til at jeg var utmattet (overtrening) i ca. tre år. På denne tiden roet tvangstankene seg veldig, men til gjengjeld gjennomgikk jeg perioder med depresjon. Jeg var mindre enn så å si alle gutter og jenter på trinnet helt frem til jeg sluttet å trene, noe jeg vanskelig kan forestille meg at er en tilfeldighet. Er nå 182 høy, men ligger et stykke etter når det kommer til utviklingen av mannlige attributter i forhold til andre på min alder – har bare litt større hender og føtter som min seks år yngre bror. Kan den samlede fysiske- og psykiske belastningen jeg opplevde være noe som delvis har redusert farten og/eller effekten til puberteten? Bør jeg sjekke meg hos legen? Andre tips? Takk for svar!

Mann 18

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du spør avslutningsvis om du bør sjekke deg hos legen. Det synes jeg. Der finnes genetiske tilstander som kan påvirke kroppsutviklingen og hormonnivåer. Ved Klinefelters syndrom, så er det arvelige endringer i kjønnskromosomene, som gir reduserte testoteronnivåer, noe som igjen påvirker kroppsbygning m.v. Dette behandles effektivt med tilskudd av testoteron. Marfans syndrom er en annen genetisk sykdom, som også påvirker kroppsbygningen, men ikke hormonnivåene. Den er kjennetegnet ved økt lengdevekst, og nå er jo ikke du påfallende lang, men om du fortsetter å vokse og bli svært lang, kan det vurderes. Personer med Marfans syndrom har også svært lange armer/bein og spesielt fingre, og endringer i fasongen på brystkassen er også vanlig. Disse to tilstandene kan du nevne for legen din, når du skal dit. Du må da også ta blodprøver for å sjekke dine hormonnivåer: Testoteron, SHBG, LH, FSH. (Legen din vet dette) Husk at når du skal måle testoteron, så skal prøven taes tidligst mulig om morgenen, for å vise rette verdier, så husk å bestille time tidlig om morgenen.


Svaret på hormonnivåene dine vil vise om du har hypogonadisme, altså for lave testoteronverdier. Har du det, så vil du bli utredet videre for årsakene til dette. Du spør her om stor fysisk og psykisk belastning kan ha ført til dette hos deg. Det kan forsåvidt være ett av mange rette spørsmål å stille, men før det er aktuelt å stille dette spørsmålet og å evt få svar på det, må du få klarhet i om du faktisk har lave testoteronverdier eller ikke. Har du ikke det, faller jo det spørsmålet ditt om kraftig fysisk og psykisk belastning vekk. Og hvis du har lave testoteronverdier, så kan og skal en ikke konkludere med at det skyldes slike påkjenninger, før andre rent fysiologiske årsaker er utredet og utelukket. Det vil eventuelt være en mulig årsak og forklaring en "har lov" å lande på, når andre årsaker er utelukket vha utredninger hos legen.


Med forbehold om at jeg ikke har sett deg selv, så synes jeg det er viktig at du tar opp Klinefelter og Marfan med legen din, siden det er diagnoser som mange aldri får stilt, selv om de har det, -fordi de ikke har mistanke eller blir sjekket for det. Og naturligvis er det viktig å vite om du har for lave testoteronverdier, siden de vil påvirke både kropp og psyke i betydelig grad, og det er enkelt å behandle.


Håper at svaret og rådene er til nytte, og ønsker deg lykke til. Du må gjerne ta med utskrift av spørsmål og svar her til legen din, til orientering. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-