Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

For høy dosering av tyroxin

Spørsmål

Hei. Jeg har fått svar på prøver og ble urolig da det var en del punkter som var merket med rødt. Jeg har i over 20 år vært medisinert for høyt blodtrykk. Jeg har i lengre tid følt meg fullstendig utmattet gikk derfor til legen. Noen av punktene som var merket med rødt i testen tok opp økt risiko for kardiovaskulær sykdom, og det er noe jeg bekymrer meg for siden blodtrykket er nokså høyt til tider. 160/90, andre ganger ligger det i normale verdier. Jeg hadde også for ca 20 år siden uregelmessig hjerterytme en liten periode. De siste månedene har jeg hatt mye høy puls. Den kan fort komme opp i nesten 100 når jeg hviler. På natten går den ned etter en tid, men da ikke i min "normale" hvilepuls som alltid har ligget på rundt 55. Nå er den ikke under 70 om natten ved søvn. Er det noe som må følges opp eller som jeg trenger å ta tak i? Får ikke noe oppfølging fra fastlegen og trenger å vite om det er nødvendig med annen oppfølging av andre.

Kvinne 48
Svar

Hei.


Blodprøvene dine viser med enher tydelighet at du er overdosert med stoffskiftehormonet thyroxin (Levaxin). TSH er alt for lav, og T4 for høy. Da har du i praksis for høyt stoffskifte, og det gir nøyaktig slike symptomer som du beskriver med høy puls og høyt blodtrykk. Det er både uheldig, plagsomt og potensielt farlig å være for høyt dosert med Levaxin. Du skriver at du ikke får oppfølging av fastlegen, og det kan det jo faktisk se ut som også, for dette er åpenbart noe som legen din skulle ha tatt tak i, både ved å informere deg og å redusere dosen med Levaxin, samt å følge det opp inntil du har fått riktig dose. Når man bruker Levaxin mot lavt stoffskifte, er man riktig dosert når TSH ligger mellom 0,5 og 1,5, og de plagsomme bivirkningene forsvinner.

Jeg synes det virker både uforståelig og merkelig at en lege rekvirerer slike blodprøver, uten å følge de opp, hvis det faktisk er dette som er tilfelle her, og ville derfor tatt det opp med legen eller vurdert å bytte fastlege, for dette er ikke bra.

Dersom det er slik at dine plager nå skyldes for høy dose Levaxin og i praksis for høyt stoffskifte, så er det enhver grunn til å tro at du vil kunne bli mye bedre når du reduserer dosen og får ønskelige TSH-verdier.

Håper det var nyttig informasjon. Lykke til. 

PS Dette er noe du ikke skal la ligge eller utsette, det krever oppfølging nå.