Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Får ikke behandling for høyt stoffskifte i tide

Spørsmål

Hei igjen og takk for svar, jeg har nå vært i kontakt med mitt legekontor, snakket med helse sekretær på telefon og fortalte at jeg hadde sendt deg en forespørsel om symptomer og blodprøvesvar kunne ha en sammenheng og refererte til svaret du ga meg om at jeg burde få hjelp fra vikarlege og at du nevnte at en allmennlege burde kunne startet behandling i samråd med hormonspesialist. Fikk da til svar at det var lett for(han)altså lommelegen og si og hun mente at da kunne jo du satt igang behandling siden du var lege. Jeg har derfor tatt kontakt med poliklinikk hvor jeg er henvist og bedt dem sette meg på liste hvis det skulle komme en avbestilling.Har også sjekket Volvat sine tilbud men er ikke ledig time før mars dessverre. Så dette er altså ikke et spørsmål, ville bare fortelle hvor vanskelig og frustrerende det kan være når man ikke er kjempe dårlig men allikevel føler at det er noe som overhode ikke stemmer i kroppen. Hilsen frustrert 51 åring

Kvinne 51
Svar

Hei.


Dette ville ikke jeg ha akseptert om jeg var deg. Legesekretæren ser ikke ut til å vite at det er viktig å få kommet igang med behandling for høyt stoffskifte, slik du har, men det må ikke gå ut over deg og dine rettigheter som pasient. Legesekretærer skal sile henvendelser, slik at de som trenger time uten ventetid eller med kort ventetid får det når de trenger det, mens de som ikke haster, får vente. Og her kan jeg ikke se at denne legesekretæren har gjort jobben slik hun skal, for hvis man har et høyt stoffskifte som gir symptomer slik som hos deg, så er ikke det noe en skal vente i månedsvis for å få time for hos en spesialist. Enhver almenlege kan konferere med en hormonspesialist / endokrinolog, og diskutere om du skal starte behandling nå, og hvilken medisin du eventuelt skal ha. Det gjør alle almenleger, men det kan se ut som at legesekretæren ikke vet at dette ikke skal vente i månedsvis, og at fastlegen kan og skal vurdere oppstart av medisiner nå, og at høyt stoffskifte kan i aller verste fall bli farlig om en går med det lenge uten å få startet behandling. Jeg synes du skal oppsøke legekontoret ditt igjen, og be om at en av fastlegens kolleager ringer deg, slik at du kan få diskutert situasjonen. Hvis ikke det går (men det er slik det fungerer på de fleste legekontorer) synes jeg du skal gå i luken på legekontoret og forklare situasjonen nok en gang, gjerne med henvisning til det jeg skriver her. Videre fremstår det som noe arrogant og uvitende av legesekretæren å komme med kommentarer om at jeg "kunne ha satt igang behandling siden jeg er lege", blant annet fordi Lommelegen er en anonym tjeneste, og det går ikke an å behandle personer man ikke vet hvem er. Vi driver med rådgivning og informasjon, ikke behandling. 

Når du kontakter legekontoret igjen, kan du viser til at Helsedirektoratet har nasjonale prioriteringsveiledere om hva forsvarlig ventetid før behandling er, for de enkelte sykdommer. Der står det blant annet at almenlege kan oppstarte behandling i samråd med endokrinolog, og det står at ved alvorlig hypertyreose bør du få time innen tre uker. 

Her er linken til Helsedirektoratets prioriteringsveileder. Den kan og bør du vise til legekontoret ditt.


https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/prioriteringsveiledere/endokrinologi-og-endokrinkirurgi/tilstander-for-endokrinologi-og-endokrinkirurgi/tyreotoksikose


Jeg ønsker deg lykke til, og ville som sagt absolutt ikke ha akseptert dette. Forøvrig kan det legges til at det er fritt sykehusvalg i Norge, og da kan du få fastlegen eller vikar / kollega til å hjelpe deg med å velge et sykehus hvor som helst i landet, med kortest mulig ventetid. Det er også din rettighet.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-