Depresjon og overgangsalder

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 47 år som for tiden sliter med mye nedstemthet og uro-følelse. Lurer på om det kan skyldes overgangsalder eller medisiner. For 2,5 år siden ble jeg behandlet for brystkreft (hormon-sensitiv). Jeg fjernet også livmoren. Ble dermed satt i overgangsalder. Generelt synes jeg det har gått veldig bra gjennom behandlingsforløpet og i tiden etterpå. Humøret har stort sett vært bra, jeg har følt meg sterk. Jeg lever et aktivt liv med trening, sunt kosthold og har en fin familie med to mellomstore barn. Er i en jobb jeg trives med, selv om jeg ikke har lykkes så veldig bra der. Jeg har egentlig ingen «ytre» grunn til denne nedstemtheten. De siste 2-3 månedene har jeg hatt så mange negative følelser, spesielt tristhet, uro og følelse av å være mislykket. Har gått på Letrozol siden tidlig i høst og er ellers fornøyd med lite bivirkninger. Lurer på om nedstemtheten kan skyldes Letrozol og om det finnes noe alternativ medisin. Jeg gikk et par ganger til psykolog under behandlingen, men jeg fikk ikke så mye ut av det. Jeg har prøvd noen teknikker som jeg lærte der, det hjelper litt der og da. Håper du kan gi et godt råd om hva jeg kan gjøre, som ikke innebærer noen risiko for å få tilbakefall.

Kvinne 47

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Jeg går ut fra at du fjernet både livmor og eggstokker, siden du kom i overgangsalder? Man kommer ikke i overgangsalder ved bare å fjerne livmoren. 

Hvis det er usikkerhet om eggstokkene, er det mulig ved hormonbestemmelse å se om eggstokkene er ute av funksjon, enten fordi de er fjernet eller fordi at du er kommet i overgangsalder (man måler østradiol FSH og LH). Hvis eggstokkene ikke fungerer, så er østradiol lav, mens FSH og LH er forhøyet (vanligvis over 25 eller mer). 

Letrozol gis som tilleggsbehandling etter brystkreft, Det betyr med stor sannsynlighet at eggstokkene ble fjernet. Letrozol hemmer den østrogendannelse som kan finne sted utenfor eggstokkene. Tretthet er en vanlig bivirkning av Letrozol. Alternativet til Letrozol er Tamoxifen som vanligvis brukes før overgangsalderen. Hør med kreftlegene om du evt. kan bytte over. Jeg har som gynekolog ingen erfaring med hormonbehandling av brystkreft, men vet at det er de to behandlingsmuligheter. 

Dine symptomer er nok en kombinasjon av overgangsalder og behandlingen. Med hensyn til overgangsalder, så kan du ikke bruke østrogen pga tidligere brystkreft. Noen kan ha hjelp av et naturprodukt som Remifemin, og ved hetetokter kan du forsøke Catapresan (men det var ikke noe stort problem, har jeg oppfattet?). Da depresjon er et fremtredende symptom, kunne du kanskje prøve et SSRI/SNRI preparat (‘lykkepille’), f.eks. Efexor.  

Så bør du også få sjekket ditt stoffskifte og sjekk nivået av D-vitamin. Det er flott at du er så aktiv med trening og har sunt kosthold og ikke minst at du har et godt familieliv. 

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-