Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bør jeg bruke testoteron eller ikke?

Spørsmål

Jeg skal fortelle litt om bakgrunnen for spørsmålet. I Januar 2020 fikk jeg fjernet en testikkel. Den hadde vandret opp og ned. Og den ble operert ned i pungen i tenårene. Jeg tok da blodprøver og det viste seg at jeg hadde veldig lavt testosteronnivå. Det var veldig lavt. Fastlege foreslo da og begynne med Tostran. En gel jeg skal smøre på magen hverdag. Det har gått bra en stund. Det som skjer nå er at jeg er veldig deprimert og søvnløs. Sexlysten jeg fikk med testo er nå helt borte. Leser at depresjon er en bivirkning og det står vektøkning. Jeg erfarer ellers at den fysiske formen er mye bedre. Mye bedre utholdenhet. Men det som er negativt er "mannepupper" og depresjon. Jeg har slitt med depresjoner nesten hele livet og greide endelig å slutte med Cipralex etter mange års bruk. Da ble følelsene sluppet ut. Alt som var stengt inne kom tilbake. Fastlegen insisterer på at jeg må gå på Tostran, da det ikke er mange alternativer sier hun. (Kosttilskudd har jeg ikke tro på) . Så nå lurer jeg på hva jeg skal gjøre, jeg tar noen dager pause nå for å se om det blir bedre. Bør jeg fortsette med Tostran, når det har slike bivirkninger? Hvor kommer depresjonen fra, er det Gel behandlingen eller er den gamle depresjonen kommet tilbake. Dette er utrolig krevende og det blir mye bråk i heimen. Når jeger så nedfor kommer også sinnet og fortvilelsen. Håper på noen gode råd.

Mann 67
Svar

Hei.


Når en skal velge om en skal bruke en medisin eller ikke, så må en alltid vurdere fordeler opp mot ulemper, altså hvilke nytteverdi man har av medisinen (for eksempel bedret sexlyst og økt fysisk yteevne for din del) sett opp mot hvor plagsomme bivirkninger man har. Er nytteverdien veldig viktig, vil en gjerne kunne akseptere lette eller moderate bivirkninger lettere.

Dette synes jeg du skal diskutere grundig og åpent med fastlegen din, så du gjør best mulig valg.

Legen din kan forøvrig ikke "insistere" på at du skal bruke noen som helst medisin. Legen er kun en rådgiver, mens du er den som velger om du vil følge legens råd eller ikke. Avgjørelsen om å bruke en medisin er din.


Det er slett ikke sikkert at dine depressive plager nå skyldes Tostran / testoteron. Jeg tenker at det er heller lite sannsynlig, blant annet fordi depresjon er noe en kan få av å ha for lave testoteronverdier. Og fordi du har hatt depresjon tidligere, noe som gir deg en økt mulighet for å få det påny. Det at noe oppstår samtidig, for eksempel å begynne med Tostran og så bli deprimert, beviser på ingen måte noe om årsakssammenheng heller, for du kunne jo ha fått depresjonssymptomer da uansett.


Jeg ser at du nå tenker å ta noen dager uten Tostran for å se om det bedrer noe. Det er en god ide, men du bør bruke mer tid, for eksempel 3-4 uker, og så begynne med Tostran igjen, for eksempel i noen uker, og gjerne gjenta det hele, for å unngå tilfeldige svingninger og redusere risikoen for å trekke feil konklusjoner. Der synes jeg du skal bruke fastlegen din som høyttenker sammen med deg, for det vil også øke muligheten for å komme frem til riktige konklusjoner og riktige valg hva gjelder bruk av testoteron eller ikke.


Hvis det ikke skyldes Tostran, men er din depresjon som har kommet tilbake igjen, så hjelper det jo ikke å slutte med Tostran. Da synes jeg heller du skal vurdere å begynne med antidepressive medisiner igjen, om det gjør livet ditt bedre.

Håper at rådene og informasjonen kan være til nytte for deg, og at du kommer til gode svar og løsninger her. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-