image: Behandling av lavt stoffskifte, vektøkning og tretthet

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behandling av lavt stoffskifte, vektøkning og tretthet

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 21 år, som fikk påvist lavt stoftskifte da jeg var 17 år. Og jeg har noen spørsmål Jeg lurer på hva stoffskifteverdiene skal ligge på? TSH , T3 og T4 ? Hvorfor jeg sliter med og gå ned i vekt med lavt stoftskifte? Veide 60 kg og har gått opp til 80kg. Kan jeg bytte medisin for å gå ned i vekt? Bruker nå Levaxin. Jeg føler meg også trøtt og sliten mange dager. Kan dette ha med stoffskiftet å gjøre?

Kvinne 21
Svar

Hei.


Når man har lavt stoffskifte og bruker Levaxin mot dette (det hormonet man har for lite av når en har for lavt stoffskifte), så skal behandlingen og doseringen styres etter TSH-verdien. T4 og T3 brukes ikke til å regulere dosen. Det har kun verdi når diagnosen skal stilles, ikke videre under behandlingen.


Når en bruker Levaxin mot lavt stoffskifte så skal TSH ligge mellom 0,5 og 1,5. Er den over 1,5 er man for lavt dosert på Levaxin og bør vanligvis øke dosen, og er den under 0,5 så er man for høyt dosert og da bør oftest dosen reduseres.


Når en skal ta TSH-blodprøven, er det viktig at en ikke tar tabletten samme morgen som prøven skal taes. Og etter en eventuell endring av dose, må det gå 6-8 uker før ny prøve kan og skal taes.

Dette vet også fastlegen din, forøvrig.


Når en er korrekt dosert med Levaxin, altså med TSH-verdier mellom 0,5 og 1,5, så har en faktisk ikke lenger lavt stoffskifte, men normalt stoffskifte som alle andre, og da har en heller ingen plager av det som tidligere var for lavt stoffskifte. Det er med andre ord en sykdom som kan elimineres med korrekt dosering av hormonet tyroxin (Levaxin)


Når det gjelder vektøkning og lavt stoffskifte, så kan ikke lavt stoffskifte forårsake så store endringer i kroppsvekt som det du har opplevd, hele 20 kg. Ubehandlet lavt stoffskifte kan i verste fall forårsake noe få kilo vektoppgang, men store endringer i kroppsvekten har andre årsaker enn lavt stoffskifte.

Det er med andre ord andre årsaker til din vektoppgang på 20 kg enn det at du hadde lavt stoffskifte. 

Uansett så vil en ikke kunne gå opp i vekt uten at en inntar flere kalorier enn man forbruker. Det gjelder også om det er medisinske årsaker bak tendensen til vektoppgang. Og det finnes absolutt ingen andre måter å gå ned i vekt på, enn å innta litt mindre kalorier enn det man har bruk for hver dag, gjennom kosten. Kroppens fettlagere fungerer på en måte akkurat som bankkontoen: Hvis du setter inn litt mer på konto hver dag enn det du bruker, får du stadig høyere saldo. Og bruker du litt mer hver dag enn det du får inn, så får du mindre penger på kontoen. Dette regnestykket er ren fysikk, og kommer av at energi hverken kan oppstå av seg selv eller forsvinne, og kroppsfett representerer lagret energi, altså de kaloriene en har inntatt ut over det en har bruk for. Og kroppen bruker fettet (=slanking) om man inntar færre kalorier enn man har bruk for.


Endring av medisiner for lavt stoffskifte vil ikke påvirke kroppsvekten. Og forøvrig så er det Levaxin som er korrekt behandling, da det man gjør når man bruker Levaxin, er å tilføre kroppen eksakt det hormonet som kroppen produserer litt for lite av når en har lavt stoffskifte. Og som sagt får man normalt stoffskifte og har ikke lenger lavt stoffskifte, når dosen er korrekt, se over.


Så til dette med at du føler deg trøtt og sliten av og til. Det kan en føle ved lavt stoffskifte, men om Levaxindosen er korrekt så har man som forklart ovenfor ikke lenger lavt stoffskifte, og da må naturligvis trøttheten og slitenheten ha andre årsaker.

Det er slik at trøtthet og slitenhet er ekstremt vanlig, og alle mennesker kjenner dette i perioder av livet. Det skyldes sjeldent sykdom, spesielt ikke hos unge mennesker som deg. Men omtrent alt vi opplever, tenker og føler kan gjøre oss trøtte og slitne, på samme måte som gode opplevelser kan oppleves som å "lade batteriene". Såfremt det ikke er medisinske årsaker til trøttheten, så ligger nok løsningen på slik slitenhet da i å prøve å se gjennom liv og tilværelse, for å finne ut hva som tapper en for krefter, og hva som gir krefter og overskudd, og gjøre endringer. 20 kg overvekt er forøvrig også mye å bære på, og kan avgjort gjøre en sliten. Det vil enhver person som bærer en 20 kilos ryggsekk en hel dag kunne bekrefte. Det vil faktisk alltid virke inn, så der har du avgjort en mulighet for å øke ditt overskudd og redusere slitenhet, ved å gå ned i vekt. Og det er igjen noe som faktisk er umulig å ikke få til, om en inntar noe færre kalorier hver dag enn det man bruker, dvs spise jevnlig litt mindre og bevege deg litt mer, til du merker vekten begynner å avta. Da er du på riktig inntak, og vil fortsette å gå ned i vekt. Går du ikke ned i vekt til tross for redusert matinntak, har du ikke redusert nok, og må redusere ytterligere inntil vekten begynner å krype nedover.

Det finnes også medisinske grunner til slapphet og trøtthet, selv om de absolutt fleste tilfeller ikke skyldes sykdom. Det kan være greit å få det utelukket, så ta for ordens skyld en sjekk hos fastlege for å utelukke at din trøtthet har med sykdom å gjøre. Det vil være viktig for deg å vite, for da vet du hvilke tiltak du skal sette inn, dvs dette med å se nærmere på liv og hverdag, og gjøre nødvendige endringer i retning av det som gir deg energi, fremfor å tappe deg for energi. Vi har alle slike ting i livet vårt, og det gjelder å identifisere disse, slik at vi kan prøve å gjøre noe med det.


Jeg håper at svaret og rådene kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.





Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-