Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

22-åring med lav seksuell interesse, ereksjonsproblemer og overvekt. Testoteron?

Spørsmål

Er en mann på 22 år som har så mange problemer at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne, men jeg mistenker at alt skyldes lite testosteron eller at jeg ikke har testosteron i meg i det hele tatt. Jeg har alltid hatt liten penis (hvertfall i slapp tilstand), da er den så liten at den nesten ikke er synlig, men den er 14 cm erigert. Sexlysten min var veldig høy fram til jeg var 18, så høy at jeg nesten ikke tenkte på noe annet sex. Da jeg var 18 sluknet den helt ut av det blå, og har aldri kommet tilbake, noe som naturligvis har ført til at jeg har problemer med å få ereksjon og har veldig liten seksuell interesse. det jeg lurer på er hvorfor den var høy fram til akkurat 18, og så plutselig helt borte? skal sies at jeg er overvektig (1,87 høy og 125 kg), men det var jeg også når lysten var på topp. Har ikke hår på brystet, litt hår på magen og hår under armene men ikke spesielt synlig på lang avstand. Når jeg får ereksjon så synes jeg det gjør mer vondt enn godt, rett og slett fordi det ikke er noe lyst. Var hos fastlegen min for et par dager siden og an tok blodprøve av meg og sa an skulle kontakte meg på et senere tidspunkt. Er det slik testosteron blir målt. jeg lurer også på om jeg må behandles med testosteron livet ut for at jeg skal fungere seksuelt, er det slik? Er overvekten en medvirkende årsak? har veid 110 kg uten at jeg merket noe spesiel forskjell. Synes dette er veldig vanskelig å snakke med noen om, men følte jeg ikke hadde noe valg til slutt. Håper på et grundig svar, hilsen veldig bekymret mann.

Mann 22
Svar

Hei.


Du er altså en ung mann på 22 år, som plages av liten seksuell interesse og ereksjonsproblemer. Det er uvanlig i din alder, og det er naturlig å tenke at det kan skyldes sykdom eller medisinske årsaker, -inntil det motsatte er bevist. I tillegg forteller du om liten penis, betydelig overvekt, og du har lite kroppsbehåring.

Du er opptatt av om dette kan skyldes lave testoteronverdier. Det er en mulighet, og for å finne ut av det må man ta blodprøver for å få verdiene testoteron og SHBG, og så vil legen ut fra disse verdieneregne ut verdien av det som heter Fri Testoteron Indeks, som er et mål på hvor mye tilgjengelig biologisk aktivt testoteron du har. Slike blodprøver må taes tidligst mulig om morgenen, for ellers kan man få feil verdier. Jeg vet ikke om dette ble tatt av deg da du tok blodprøve nå nylig, så det må du spørre legen din om.

Har du lavere verdier enn det som er vanlig for aldersgruppen din, så må legen utrede deg videre for årsaken til dette, og ikke kun gi deg testoteron. Det kan være mange årsaker til lavt testoteron, og betydelig overvekt er en av disse. Genetiske årsaker bør også kanskje vurderes, i ditt tilfelle hvor du forteller om en penis som knapt er synlig, lite kroppsbehåring, overvekt m.v. Ta det opp med fastlegen.


I noen tilfeller vil det kunne være aktuelt med testoteronbehandling, om en har lave verdier og symptomer og plager som kan skyldes lavt testoteron. Isåfall er det ofte livslang behandling, jfr ditt spørsmål. Et unntak måtte være om det skyldtes din overvekt, og du gikk betydelig ned i vekt. Økt muskelmasse og tung styrketrening kan også øke testoteronnivåene. Behandling med testoteron i slike tilfeller kan ha svært god effekt, på både seksuell interesse, ereksjonsevne og også på overvekt.


Du synes det er vanskelig å snakke om dette, det forstår jeg, men samtidig må du da være klar over at din lege med sikkerhet har hatt utrolig mange slike samtaler før, og vil håndtere det på en måte som gjør det greit for deg å snakke om. Du kan også med fordel innlede med å si at du synes det er vanskelig å snakke om, det er en effektiv måte å "stikke hull på ballongen" på. 

Du kan også gjerne ta med en utskrift av spørsmål og svar her til legetimen, og la legen lese gjennom dette i begynnelsen av legetimen. Det er en god start på en legetime med slike temaer som dette. Jeg tror jeg ville ha gjort det, om jeg var deg.


Jeg håper at svaret og rådene er til nytte for deg, og ønsker deg lykke til, håper du finner svar og løsninger.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-