Lavt stoffskifte før man blir gravid og tidlig i svangerskapet, er det farlig?

Spørsmål

Hei, Et spørsmål vedr. graviditet ved lavt stoffskifte på vegne av min datter: Hun går på Levaxin. Er 8 uker på vei. Nylig målt TSH 7,9. Har av allmennlege fått beskjed om å doble dosen til 200 mikrogr. 4 g. i uken og 150 mikrogr. 3 g. i uken. Hun fikk konstatert lavt (autoimmunt) stoffskifte i fjor sommer (TSH 11,4) og har sannsynligvis hatt dette i flere år, og hadde ikke kommet ned i normale TSH-verdier før hun ble gravid (24.05.18 var verdien 9,2). Er lavt stoffskifte mest risikabelt ved konsepsjon/tidlig i svangerskapet eller senere? Bør hun gå jevnlig til kontroll hos spesialist/gynekolog? Er det stor fare for fosterskade i hennes tilfelle? Takk for svar!

Kvinne 30
Svar

Hei,


De verdiene du nevner her er såpass lave, og legen hennes er så proaktiv angående upplementering, at jeg ikke tror dere behøver å bekymre dere for barnet.  TSH nivåer mellom 4 og 10 sees på som mildt forhøyet, og mange mennesker ligger der uten symptomer. Over 10 velger vi som regel alltid å behandle med Levaxin. Men din datter var altså før hun ble gravid og nå på et nivå vi ofte ikke er særlig bekymret for så lenge pasienter ikke er symptomatiske. Det betyr ikke at folk ikke skal behandles, men bare at det sjelden er grunn til å være redd for store problemer når man har TSH verdier som ligger under 10. 


Generelt er det slik at thyroidhormoner, stoffskiftehormoner, er essensielle for barnet og graviditeten. Ved alt for lavt stoffskifte tidlig i graviditet kan barnet få skader, og senere kan mor utvikle blodfattighet, svangerskapsforgiftning, hun kan spontanabortere, eller føde et dødfødt barn. Jeg vil igjen presisere at dette ikke dreier seg om kvinner som tar Levaxin og er godt supplementert som din datter er. 

Slik det ser ut for meg har fastlegen god kontroll på dette og gjør det riktige for din datter, og jeg tror ikke hun trenger en spesialist enda. Skulle det oppstå komplikasjoner kan man alltids få en henvisning, men igjen så gjør fastlegen nå det en spesialist ville gjort. 


Mvh,


Nina Bryhn, MD