Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Anabole steroider og fertilitet hos menn

Spørsmål

Hei, jeg har injesert testosterone entenante fast nå i snart et år. Mellom 250-500mg i uka. Det er en del men innen anbefalte doser på internett. Jeg har også periodevis brukt trenbolone. I mange måneder så ble jeg utrolig ekstra kåt i forhold til det jeg bar vant med. Å ha sex 2-4 ganger om dagen var helt nomalt. Var som å være 19 og nyforelsket 😊 Nå er det ikke intenst lengre, det har normalisert seg virker det som. Testiklene mine har hvert mindre gjennom hele perioden noe som jeg har lest er normalt. Min samboer er 36, vi har bodd sammen i et år. Vi elsker hverandre og passer godt sammen. Hun vil veldig gjerne ha barn og jeg vet at klokka tikker for hennes del. Jeg er usikker på om jeg ksn være steril. Jeg vet at jeg er det nå. Men har planer om å slutte med steroider og derreter gå til en klinnik og sjekke min sæd kvalitet. Hvor lenge etter jeg har sluttet tar det før det er trygt å få barn. Hvor lenge etter bør jeg ta sæd kvalitets testen. Er det noe jeg kan ta for å sette i gang produksjonen. I i utlandet så finnes det ting som clomid og novaldex. Det er ulovelig i norge hvis man ikke får det av lege. Finnes det alternativ i norge, for meg?? Jeg er livredd for å få en unge med defekter. Håper du kan gi meg et utdypende svar på hvor lang tid du tror det tar? Hvilken alternativer jeg har? Hvis hun skulle blitt gravid så hadde vi reist til danmark eller sverige for å få den medt utfyllende testen på barnets helse. På grunn av hennes alder og min livstil. Hadde ikke det hvert lurt???

Mann 35
Svar

Hei,


Som du tydeligvis vet, er det ikke uvanlig at menn blir midlertidig sterile når de tar steroider. Jeg vet ikke hvordan du vet at du er steril nå hvis du ikke har tatt en sædprøve? Hvis du er steril nå, er det viktig at du stanser steroider så snart som mulit. Det tar mellom 4 og 12 måneder, vanligvis, å få tilbake normal sædproduksjon etter at du stanser steroidene. Noen menn får aldri sperm tilbake naturlig. Fordi dette er så individuelt, er det best om du allerede nå går til en urolog og diskuterer dette slik at de kan hjelpe deg og evt starte hormonbehandling hvis du trenger det for å stimulere sædproduksjon.  Det er ikke noe du kan ta uten å gå til en lege, og det er ingenting jeg kan anbefale som ikke gjøres hos en lege. 

Du har allerede gjort ganske dramatiske ting med kroppen din, og det er ikke bare for å unngå juks i konkurranser at man forbyr bruken av disse stoffene. Det er veldig farlig for kroppen, og skader ikke bare fertilitet, men kan også gi nyre og hjertesykdommer, hårtap, hudforandringer, depresjon, aggresjon osv. Mange menn er dessverre ikke klar over hvor skadelig anabole steroider er for fertilitet og ereksjon, og den kortvarige gleden av større muskler kan fort bli livslang sorg over tapt seksuell glede og tapt evne til å få barn. 

Jeg vet ikke hvilke defekter du frykter hos barnet ditt, men hvis du er redd for at steroid bruken din kan lede til handikap hos fremtidige barn, er det nok lurest å stanse dem så fort som mulig. Det er ikke bevist at steroid bruk hos far fører til handikap hos barn. Jeg har ingen formening om hva slags prøver dere burde eller skulle ta hvis dere blir gravide. Dette er noe dere må bestemme selv og diskutere med legene deres som kjenner dere bedre.


Lykke til!


Mvh,


Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-