Hva er insulinresistens?

Tilstanden gir ikke symptomer, men er assosiert med flere sykdommer.

INSULINRESISTENS: Overvekt er kanskje den viktigste risikofaktoren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
INSULINRESISTENS: Overvekt er kanskje den viktigste risikofaktoren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er insulinresistens?

– Insulinresistens er en situasjon der den blodsukkersenkende effekten av insulin er redusert under det normale, sier Valdemar Grill, endokrinolog og professor ved NTNU.

Han forklarer at resistens ikke er et enten eller fenomen. Resistens finnes grader og variasjoner av det man kaller følsomhet for insulin hos alle mennesker. Det finnes altså mer eller mindre uttalt insulinresistens.

image: Vet du hvilket organ dette er?

Vet du hvilket organ dette er?

Hvordan måles insulinresistens?

Grill forteller at gullstandarden for måling av insulinresistens/insulinfølsomhet er såkalt euglykemisk klamp. Da gis en definert mengde insulin intravenøst under en tidsperiode på én til flere timer. Glukose blir gitt samtidig og så mye som trengs for at blodsukker holdes konstant og på normal nivå.

– Hvor mye glukose trengs per time for å balansere den blodsukkersenkende effekten av insulin blir då et mål på kroppens følsomhet, sier han.

Kåre I. Birkeland, professor i indremedisin ved Universitetet i Oslo, forteller at denne undersøkelsen stort sett blir brukt i forskningssammenheng.

SPESIALIST: Birkeland er også spesialist i indremedisin og endokrinologi. Foto: Sven Grotdal, Diabetesforbundet
SPESIALIST: Birkeland er også spesialist i indremedisin og endokrinologi. Foto: Sven Grotdal, Diabetesforbundet Vis mer

– Enklere undersøkelser som gir rimelig gode estimater baserer seg på fastende blodprøver hvor man måler glukose og insulin (eller C-peptid). Så lenge glukosenivået er normalt, vil høyt insulin eller C-peptid være indikasjon på insulinresistens, sier han.

Han legger til at man også kan sette verdiene inn i ulike formler som beregner insulinresistens. Mest brukt er HOMA (Homeostasis Model Assessment). Det finnes ikke universelt aksepterte grenser for hva som skal kalles insulinresistens vurdert fra fastende insulin og fastende glukose med HOMA formelen. Mange bruker 75-percentile i populasjonen som undersøkes som cut-off.

Symptomer

– Insulinresistens er en viktig faktor i utvikling av type 2 diabetes og det metabolske syndrom som er assosiert med høyt blodtrykk, lipidforstyrrelser, glukoseintoleranse og abdominal fedme, sier Birkeland.

Han forteller at insulinresistens i seg selv ikke gir symptomer, men kan disponere for utvikling av sykdom som type 2 diabetes og hjerte- og karsykdom.

Hvorfor får man insulinresistens?

Ifølge NTNU-professoren er overvekt kanskje den viktigste faktoren bak insulinresistens. Lav fysisk aktivitet gir også insulinresistens. Kortison og kortisonliknende medikamenter kan i høy dosering gi insulinresistens.

Birkeland er enig i dette, og legger til at insulinresistens ofte skyldes en genetisk disposisjon kombinert med livsstilsfaktorer.

PCOS er assosiert med insulinresistens, men også her med overvekt. Man tenker seg at hyperinsulinemien som følger insulinresistens kan bidra til androgenoverproduksjonen fra ovariene man ser ved PCOS, I hvert fall hos en del av PCOS kvinnene, sier han.

image: Hvem bør måle kolesterolet?

Hvem bør måle kolesterolet?

Hvordan behandles insulinresistens?

Metformin er et hyppig brukt legemiddel ved behandling av type 2 diabetes. Legemiddelet virker blodsukkersenkende gjennom å redusere insulinresistens, opplyser Grill.

– Ettersom insulinresistens til stor grad er avhengig av livsstilsfaktorer, så kan vektreduksjon og økt fysisk aktivitet redusere insulinresistens, og gi bedre blodsukkerkontroll ved type 2 diabetes, sier han.

Er det mulig å bli helt kvitt insulinresistens?

– Tja, man endrer jo ikke den arvelige disposisjonen, men man kan «normalisere» den komponenten som skyldes livsstilsfaktorer, svarer Birkeland.