Hetetokter - hva er årsaken?

Nei, hetetokter betyr ikke alltid at overgangsalderen har startet. Det er en vanlig årsak, men kan også være tegn på andre tilstander, og menn kan også oppleve anfall med varmefølelse.

OVERGANGSALDER: Er du middelaldrende kvinne, så er det sannsynlig årsak til hetetokter. Men ikke den eneste mulighet. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB
OVERGANGSALDER: Er du middelaldrende kvinne, så er det sannsynlig årsak til hetetokter. Men ikke den eneste mulighet. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hetetokter er plutselig varmefølelse i hode og overkropp. Ofte er varmefølelsen mest intens over ansiktet, nakken og brystet. Noen kan også få en svak rødme i huden og svette. Intensiteten kan variere fra en lett varme til kraftig svette, hjertebank og svimmelhet.

Hetetokter kan noen ganger komme om natten og opptre som nattesvette, og kan gjøre at du sover dårlig.

Varighet på en hetetokt oppgis litt forskjellig. Hetetokten kan vare alt fra sekunder til minutter, kanskje opp til en halv time. Hvor mange episoder og hvor ofte de kommer varierer.

LES MER: Når kan jeg slutte med prevensjon?

Naturlige årsaker

At man plutselig føler seg varm, kan ha helt naturlig årsak, som at det er en faktisk temperaturendring i omgivelsene, at soverommet ditt er for varmt, eller at du oppholder deg i et varmt uteklima om sommeren. Men de fleste vil greit skille mellom naturlige årsaker til at man føler seg varm og anfall med hetetokter.

Hetetokter er oftest forbundet med overgangsalder, og hormonendringer, men det kan også være andre grunner til hetetokter. Menn kan også oppleve hetetokter, og disse bør ha lav terskel for å oppsøke lege.

Overgangsalder

Dette er den aller vanligste årsaken til hetetokter. De fleste kvinner vil oppleve hetetokter i overgangsalder.

Kvinnens overgangsalder (klimakteriet) er årene før menstruasjonen stopper helt opp. Din aller siste menstruasjon kalles menopause.

Hos de fleste kvinner starter overgangsalderen omkring 51–52 år, men hos noen få starter overgangsalderen unormalt tidlig. (1)

Hetetokter er ofte det første symptomet på overgangsalder. De kan komme og gå i perioder og i mange år før menstruasjonen stopper helt.

Hvis du er plaget med hetetokter på grunn av overgangsalder kan behandling med østrogen redusere plagene.

Høyt stoffskifte

Ved høyt stoffskifte er at kroppens immunsystem stimulerer skjoldkjertelen til å lage for mye tyroksin.

Dette kan gi symptomer i form av svette og ubehag i varme omgivelser.

Men sykdommen gir også andre symptomer som for eksempel slapphet og uopplagthet, vekttap, diaré, rastløshet, skjelvinger i hånd og fingre og utstående øyne. Skjoldbruskkjertelen kan være synlig forstørret.

Høyt stoffskifte rammer både kvinner og menn, men flest kvinner.

Høyt stoffskifte må behandles, og du bør oppsøke lege ved slike symptomer.

Infeksjoner og feber

Alle infeksjoner i kroppen din kan medføre feber som kan gi hetetokter. Kroppstemperaturen din øker når immunforsvaret aktiveres når du har virus eller bakterier i kroppen.

En infeksjon vil ikke bare gi deg hetetokter, men flere symptomer som tretthet, leddsmerter, hodepine og så videre.

Her er noen infeksjoner som kan forårsake hetetokter:

MENN OG HETETOKTER: Menn bør ha lav terskel for å oppsøke lege. Foto: Koldunov / Shutterstock / NTB
MENN OG HETETOKTER: Menn bør ha lav terskel for å oppsøke lege. Foto: Koldunov / Shutterstock / NTB Vis mer

Sterke følelser og angst

Hetetokter kan være din kropps normale reaksjon på følelsesmessige situasjoner og opplevelser. Det er ganske vanlig å føle et «rush» av varme når du blir ekstremt sint, opphisset eller føler deg flau. Disse følelsene trigger nervesystemet ditt, og gjør at blodårene utvider seg, kroppstemperatur og puls øker.

Angstlidelser har ulike symptomer. På samme måte som ved sterke følelser vil angst kunne gi hetetokter med varmefølelse og rødming, hjertebank og økt svette. Når kroppen din oppfatter at du er i en «fight og flight- situasjon», frigjøres hormoner som gjør deg våken og kampklar.

Veldig enkelt forklart: Problemet ved angst at hjernen stadig misforstår situasjonen. Du er ikke i en farlig situasjon, du må ikke kjempe eller flykte for å overleve. Likevel frigjør kroppen din stadig overlevelseshormoner, og stressnivået blir høyt.

Hvis du sliter med angst, finnes det god behandling. Du kan faktisk bli helt kvitt angst.

Medisiner

Flere medikamenter kan også gi hetetokter som bivirkning. Her er noen eksempler:

  • Morfin
  • Antidepressiva
  • Noen medisiner som brukes mot osteoporose
  • Kalsiumblokkere
  • Viagra - virkestoffet sildenafil
  • Noen steroider
    (1)

Mat og drikke

Alkohol og sterk krydret mat kan gi varmefølelse og hetetokter. De fleste har nok opplevd varmefølelsen chili og cayennepepper kan gi.

Koffein

Drikker du mye kaffe? Noen får hetetokter etter å ha fått i seg for mye koffein fra kaffe eller andre koffeinholdige drikker - som for eksempel energidrikk.

Koffein kan øke hjerterytmen din noe og kan påvirke reguleringen av blodårenes dilatsjon, dermed kan det gi hetetokter. (1)

Nevrologiske sykdommer

Mer sjeldent kan hetetokter være et symptom på noen nevrologiske tilstander som rammer hjerne, nerver og ryggmarg. Men for disse sykdommene også vil det være andre, og mer alvorlige symptomer enn hetetokter til stede.

Migreneanfall kan gi følelse av ekstrem varme og noen svetter mye.

Parkinsson sykdom og den sjeldne sykdommen MS kan også gi symptomer i form av hetetokter. (1)

Kreft

Nå er vi over på de virkelig sjeldne årsakene til hetetokter, som er minst sannsynlig, men som vi likevel må ta med.

Kreft i skjoldbruskkjertel, bukspyttkjertel, lunge, nyrer og noen hjernesvulster kan gi hetetokter og nattesvette. (1)

Karsionid syndrom er et kompleks av symptomer og tegn forårsaket av frigjøring av aktive stoffer fra karsinoide svulster, oftest lokalisert i tarmen. Symptomer er anfall med rød-blålig misfarging av huden, diaré, astmalignende plager, og ofte blodtrykksfall. (4) Karsinom syndrom kan også gi hetetokter og nattesvette. (1)

Etter kreftbehandling

Noen typer kreft trenger operasjon som i ettertid kan påvirke hormonproduksjon. Hormonendringen kan medføre hetetokter. Spesielt gjelder dette ved behandling av:

Kreftforeningen påpeker at det er viktig å diskutere med lege hva du skal gjøre med plagene, og hvilke medisiner du kan få som hjelper.

Kilder:

1) Verywellhealth.com: What causes hot flashes other than menopause 2) Kreftforeningen: Senskader. Hetetokter 3) Lommelegen.no: Høyt stoffskifte 4) Store Medisinske leksikon: Karsinoid syndrom

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer