Føler du deg sliten? Dette er tegnene på lavt stoffskifte

Lavt stoffskifte er en sykdom som er lett å overse og kan i tidlig fase være nesten helt uten symptomer. Lær hvilke symptomer du skal være oppmerksom på.

LAVT STOFFSKIFTE: Symptomene kan være mange og diffuse. Bilde: Peakstock / Shutterstock / NTB
LAVT STOFFSKIFTE: Symptomene kan være mange og diffuse. Bilde: Peakstock / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mindre energi og en følelse av å være sliten er noe de fleste fra tid til annen merker på, og årsakene kan være mange. Vinter og mørketid, stress gjennom lengre tid eller mangel på vitaminer og mineraler er bare noen av mange muligheter. Lavt stoffskifte er en annen, og selv om det ikke er den hyppigste årsaken til mindre energi så er det en sykdom som er lett å overse. Det er derfor viktig å kjenne tegnene og reagere i tide.

Hva er lavt stoffskifte?

Lavt stoffskifte, eller hypotyreose som det kalles på fagspråk, defineres som unormal lav utskillelse av stoffskiftehormonene fra skjoldbruskkjertelen til blodet. I Norge er den hyppigste årsaken til dette en betennelse i skjoldbruskkjertelen kalt autoimmun tyreoiditt. Det finnes i øvrig mange andre årsaker til lavt stoffskifte.

Symptomer på lavt stoffskifte

Tidlig i sykdomsforløpet kan lavt stoffskifte nesten være uten symptomer, og sykdommen kan utvikle seg langsomt og nesten umerkelig. Ofte ses diffuse sykdomstegn fra mange forskjellige organsystemer.

Symptomene er de samme for både menn og kvinner og kan være et eller flere av følgende:

  • Utmattelse og tretthet
  • Svimmelhet
  • Prikkende fornemmelse i huden, spesielt i hendene
  • Hukommelsessvikt
  • Depresjon
  • Tiltaksløshet
  • Smerter i ledd eller muskler
  • Hovne ledd
  • Forstoppelse
  • Svimmelhet
  • Hårtap fra hodehåret og øyebrynene
  • Tørr og skallende hud
  • Skrøpelige, tynne negler
  • Hevelse i ansiktet, spesielt rundt øynene
  • Vektøkning, men sjeldent mer enn 2–3 kg
  • Grov eller hes stemme
  • Økt følsomhet for kulde
  • Langsom hjerterytme
  • Uregelmessig menstruasjon hos kvinner
  • Manglende vekst hos barn og unge

Symptomene er mange og forskjellige og kan også forekomme ved en rekke andre tilstander, noe som kan medføre at de feiltolkes som annen sykdom, for eksempel depresjon, stress eller demens. Det er derfor viktig å ha en relativt lav terskel for å undersøke stoffskiftet.

Medfødt nedsatt stoffskifte hos spedbarn vil ofte vise seg med andre symptomer.

Hvem får lavt stoffskifte?

Rundt 5 % av norske kvinner og rundt 1 % av norske menn får diagnosen lavt stoffskifte. Forekomsten stiger med alderen, og spesielt kvinner over 60 år er utsatt for å utvikle lavt stoffskifte.

Lavt stoffskifte (hypotyrose) kort forklart. Video: Lommelegen.no Vis mer

Er det farlig å ha lavt stoffskifte?

Velbehandlet lavt stoffskifte regnes ikke som en farlig sykdom. Ved god kontroll av hormonnivåene er leveutsiktene de samme som for friske personer. Hvis du får behandling for lavt stoffskifte er det derfor viktig å ta medisinen som foreskrevet.

Ubehandlet lavt stoffskifte kan føre til en rekke komplikasjoner, herunder depresjon, hukommelsesproblemer, vektøkning, infertilitet, nevropati og forhøyet kolesterol. Man kan også få hjerteproblemer med forstørret hjerte og utvikling av hjertesvikt. I tillegg er det risiko for at skjoldbruskkjertel vokser og blir forstørret, noe man kaller struma.

I verste fall kan ubehandlet lavt stoffskifte føre til Myksødemkoma, som er en veldig sjelden, men livstruende tilstand. Symptomene på dette er ekstremt lav kroppstemperatur, lav pustefrekvens, lavt blodtrykk, kramper og i siste ende koma. Myksødemkoma oppstår oftest hos eldre mennesker hvor det lave stoffskiftet enten ikke er oppdaget eller ikke er behandlet korrekt, og ses da i forbindelse med infeksjoner, operasjoner, traumer eller lignende.

Er lavt stoffskifte arvelig?

Det er en arvelig komponent i lavt stoffskifte. Det vil si at man har en økt risiko for lavt stoffskifte hvis et nært familiemedlem har stoffskifteproblemer.

Kan lavt stoffskifte gå over av seg selv?

Lavt stoffskifte er som oftest en livslang sykdom og krever medisinsk oppfølging og behandling med stoffskiftehormon. Det ses i øvrig unntak hvor det lave stoffskifte er forbigående. Det kan for eksempel være når det lave stoffskiftet oppstår etter fødsel, på fagspråk kalt postpartum tyreoiditt, eller etter en betennelse i skjoldbruskkjertelen, såkalt subakutt tyreoiditt.

Lavt stoffskifte kan også være forbigående etter kirurgisk fjernelse av deler av skjoldbruskkjertelen, eller etter radiojodbehandling. I noen tilfeller får man lavt stoffskifte som en bivirkning til en medisin man tar, og i så fall kan det lave stoffskifte gå over hvis man stopper behandlingen og går over til et annet preparat. Endring av medisiner skal alltid avtales med legen.

Les mer om behandling av lavt stoffskifte.

Når bør man oppsøke lege?

Er man bekymret for lavt stoffskifte er det en god idé å snakke med legen om det. Symptomene kan være milde og diffuse i lang tid, og hvis man gjenkjenner noen av symptomene bør man drøfte det med legen, som deretter vil beslutte om det er indikasjon for å ta blodprøver.

Les mer om hvordan man undersøker for lavt stoffskifte.

Kilder:

1) Store medisinske leksikon: Hypotyreose 2) Sundhed.dk: Lægehåndbogen – hypotyreose 3) Norsk legemiddelhåndbok: hypotyreose

Kildene ble benyttet 16.12.2021.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer