KORTISONBEHANDLING: Langvarig bruk av kortisonmedisin, er den vanligste årsaken til Cushings Syndrom. Men det kan også være en svulst. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
KORTISONBEHANDLING: Langvarig bruk av kortisonmedisin, er den vanligste årsaken til Cushings Syndrom. Men det kan også være en svulst. Foto: NTB Scanpix / ShutterstockVis mer

Cushings syndrom

Cushings syndrom er en tilstand hvor du har for høye nivåer av hormonet kortisol. Den vanligste årsaken er langvarig kortisonbehandling.

Cushings syndrom betyr at du har for høye nivåer av hormonet kortisol. Det medisinske uttrykket for dette er hyperkortisolisme.

Årsaker

Den vanligste årsaken til Cushings syndrom er langvarig behandling med legemidler som kalles kortikosteroider, ofte omtalt som "kortisonpreparater". Kortikosteroider brukes til å behandle smerter og dempe betennelser. De brukes særlig ved autoimmune sykdommer hvor immunapparatet må dempes. (1)

En sjelden gang kan årsaken være en kortisonproduserende svulst (dette kalles Cushings sykdom). (2) Svulsten sitter i hypofysen eller sjeldnere, binyrene. (1)

Symptomer

De hyppigste symptomene er:

  • Vektøkning
  • Måneansikt
  • Omfordeling av fett på kroppen (fettet legger seg hovedsakelig på overkroppen, rundt brystkassen og magen)
  • Strekkmerker
  • Tynn hud som lett får blåmerker
  • Tretthet og muskelsvakhet
  • Hos kvinner: Forstyrrelser i menstruasjonen og økt kroppsbehåring eller ansiktshår.
  • Hos menn: Mindre sexlyst og svakere ereksjon (1,2)

Dessuten kan alle bivirkninger av kortison komme i varierende grad, se kapitlet om bivirkninger.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Nina C. Bryhn

Nina C. Bryhn

INDREMEDISINER

Send inn spørsmål

Behandling

Ved kortisonbehandling vil behandlingen for Cushings syndrom være forsiktig reduksjon av kortisonbehandlingen. Dette må gjøres i samarbeid med lege, det er farlig å redusere dosen for raskt. Noen får bivirkninger når de reduserer kortisondosen som diaré, oppkast og tretthet (utmattelse). Rådfør deg med legen dersom du opplever plager under nedtrappingen. (1)

Hvis en svulst er årsaken (Cushings sykdom) vil behandlingen være å fjerne svulsten kirurgisk. (3)

Kilder: 1) Helsebiblioteket 2) Lommelegen 3) Tidskriftet for leger