Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

31-åring har alltid vært fysisk inaktiv, hva betyr det for helsen?

Spørsmål

Hei har eitt kort spm. leser på nettet at inaktivitet er verre enn røyking og overvekt, men eg har sete framfor data'en sida eg var 5-10 år er 31 no, korleis merkar ein at det er gale, på kroppen? Har og eitt spm om diabetes, morfar hadde noko dei kallar eldremanns-diabetes og mamma fekk diabetes 2 då ho bikka 40-45. Kor stor sjanse har eg for å få det sjølv? det skal nemnast at eg nyte røyking, ca 5 for dagen, har vore av og på dei siste 8 åra.

Svar

Hei.


Det er slik at det finnes flere risikofaktorer for sykdom, inkl risiko for diabetes og hjerte-karsykdom. Blant annet røyking, inaktivitet, overvekt, høyt kolesterol, familiær opphopning av sykdom m.v. Disse risikofaktorene kan ikke graderes, dvs en kan ikke fastslå at inaktivetet er "farligere" enn røyking og overvekt osv. Men at det spiller inn, det vet vi. 

Du spør her om hvordan en "merker at det er gale, på kroppen". 


Eventuell utvikling av sykdom som følge av slike faktorer, kommer som hovedregel meget gradvis. For eksempel vil diabetes 2 ("gammelmanns diabetes")(som slett ikke er forbeholdt eldre mennesker) utvikles over mange år, og en vil også kunne ha utviklet en slik diabetes og ikke merke det, og heller ikke vite det før en tar blodprøver som avslører det. En kan mao. ikke "stole på kroppen" om en har eller ikke har diabetes, for sykdommen må vanligvis ha gått langt får en eventuelt får plager og symptomer av det. 

Det samme gjelder åreforkalkning. En merker det ikke før det har gått så langt at blodårer går tette, og en får symptomer som f.eks. røykebein, drypp, hjerneslag, angina pectoris, hjerteinfarkt. 


Du spør hvor stor sjanse du har for å få diabetes selv. Det kan ikke fastslås i prosent eller på annen måte spesifiseres, men at du etter alt å dømme har en økt risiko pga endel diabetes i nær familie, og nå forsterket ved inaktivitet, det er mulig. Men det "fine" med dette, er at dette er i stor grad reversible ting, altså noe du kan bremse eller stoppe helt, om du tar tak i tide. Det er jo ikke alle sykdommer en kan si det om, så se positivt på dette.  Du kan selvfølgelig ikke gjøre noe med dine gener, men du kan i aller høyeste grad gjøre noe med livsstil, f.eks. slutte å røyke og å begynne å være fysisk aktiv. Gjør du det, så er det meget mulig at du ikke utvikler f.eks. diabetes, selv med mye diabetes i familien. Dette med genetisk økt sannsynlighet for sykdom, er på en måte som å spille kort: Du kan få utlevert svært dårlige kort i begynnelsen av spillet, en spiller du bra, kan du allikevel vinne. Og omvendt: Selv med utmerkede kort ved spillets start, kan du spille svært dårlig, og tape til tross for at du hadde gode kort på hånden. Det å røyke og være fysisk inaktiv, kan sammenlignes med "å spille dårlig".


En annen svært positiv ting her, er at du fremdeles er en ung mann, og du har derfor enhver mulighet til å legge opp til en sunnere livsstil i de mange kommende år, og på den måten redusere dine sjanser for sykdom, f.eks. diabetes. Her har du svært stor påvirkningskraft selv. Slike sykdommer kalles jo livsstilssykdommer, og med andre ord så har den livsstil du velger, vært stor innflytelse på fremtidig helse. 


Jeg håper dette var avklarende, og ikke minst håper jeg det var motiverende, for her har du enhver mulighet fremfor deg for god helse. Lykke til!