Varseltegn på diabetes type 2

Diabetes type 2 kan være vanskelig å oppdage. Mange merker ikke at de har sykdommen, og går derfor lenge uten å få behandling.

SYMPTOMER PÅ DIABETES TYPE 2: Økt tørste og vannlating kan være merkbart ved svært uttalte tilfeller Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYMPTOMER PÅ DIABETES TYPE 2: Økt tørste og vannlating kan være merkbart ved svært uttalte tilfeller Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diabetes type 2 kalles gjerne en «livsstilssykdom». Diabetes type 2 er en kronisk sykdom som oftest oppstår hos voksne mennesker, men stadig flere yngre blir også rammet.

LES OGSÅ: LADA, diabetes type 1,5

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Risiko for å få diabetes

Risikoen for å få diabetes type 2 øker ved overvekt, usunt kosthold, inaktivitet og røyking. Arv er en viktig faktor – dersom man har foreldre som har diabetes type 2, er sannsynligheten større for at man vil få det selv i løpet av livet.

– Det er ikke slik at alle som har diabetes type 2 i nær familie får det selv, men det er en betydelig forøket sjanse for å få det, sier Trond Geir Jenssen. Jenssen er overlege ved Nyreseksjonen ved Oslo universitetssykehus, og professor ved universitetet i Tromsø.

LES OGSÅ: Ketoacidose: En alvorlig tilstand ved ubehandlet diabetes

Symptomer på diabetes type 2

Mange som har diabetes type 2 vil ikke merke noe til symptomer, da de ofte er utydelige og vanskelige å oppdage.

– Vanlige symptomer er tretthet og slapphet, noe som viser seg tydelig ved diabetes type 1 hvor man i tillegg merker tørste og hyppig vannlating, men som ofte er mindre uttalt ved diabetes type 2, sier Jenssen.

– Sykdommen utvikler seg svært langsomt og smygende, og alt i alt betyr dette at de fleste som får stilt diagnosen, ikke har kjent noe som helst av symptomer eller sykdomstegn. Økt tørste, vannlating og eventuelt vekttap vil være merkbart i svært uttalte tilfeller med veldig høyt blodsukker, sier Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege.

OVERLEGE OG PROFESSOR: Trond Geir Jenssen Foto: Privat
OVERLEGE OG PROFESSOR: Trond Geir Jenssen Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Bivirkninger ved anabole steroider

Symptomene på diabetes type 2 kan være utydelige og vanskelige å oppdage. På et tidlig stadium gir diabetes type 2 få eller ingen symptomer.
Går du lenge med sykdommen før den blir påvist, vil du sannsynligvis føle deg slapp og sliten, og kanskje unormalt tørst. Noen går i årevis uten at sykdommen blir oppdaget, og hos noen går det så langt at diabetes type 2 blir oppdaget først ved innleggelse for hjerteinfarkt eller ved redusert syn som følge av skade på øynene.

LES OGSÅ: Tegnene på lavt testosteron

Diabetes type 2 forbindes med overvekt

De fleste som har diabetes type 2 er overvektige – det er en klar sammenheng mellom overvekt og diabetes type 2, ifølge Barexstein.

– Man «blir» ikke overvektig av å få diabetes type 2. Det er heller omvendt, overvekt øker sannsynligheten for å få diabetes 2 i betydelig grad.

DIABETES TYPE 2 OG OVERVEKT: Stillesitting og mye usunn mat øker risikoen for diabetes type 2 Foto: NTB Scanpix
DIABETES TYPE 2 OG OVERVEKT: Stillesitting og mye usunn mat øker risikoen for diabetes type 2 Foto: NTB Scanpix Vis mer

Noen trenger mye kostholdsveiledning, mens andre setter seg grundig inn i det selv. Barexstein mener at begge deler er lurt.

– Diabetes 2 kan som hovedregel faktisk reguleres perfekt og ned til normale blodsukkerverdier, slik ikke-diabetikere har, ved optimal kost. Kosten som anbefales for diabetikere er den samme som anbefales generelt for alle mennesker, for optimal helse, sier han.

LES OGSÅ: Forstørrede bryster hos menn

ALLMENNLEGE: Brynjulf Barexstein Foto: Privat
ALLMENNLEGE: Brynjulf Barexstein Foto: Privat Vis mer

Hvor mange har diabetes type 2?

Omtrent 200 000 nordmenn har diabetes type 2, mens 28 000 har diabetes type 1. Det er også et stort antall som ikke vet at de har diabetes type 2, da det ofte gir lite symptomer.

– Undersøkelser viser at det er svært mange som ikke vet at de har diabetes type 2. Sannsynligvis er det mellom 75-100 000 personer, noe som er ganske mye, sier Jenssen.

LES OGSÅ: Struma

Komplikasjoner

Noen går i årevis uten at sykdommen blir oppdaget, og for enkelte går det så langt at de for eksempel blir innlagt på sykehus for hjerteinfarkt.

– Dårlig syn er en langtidskomplikasjon på grunn av diabetisk øyeskade, som kan oppstå dersom man ikke får behandlet sin diabetes optimalt, og dermed går rundt med permanent forhøyet blodsukker, sier Barexstein.

– Alle som er over 50 år og har diabetes i nærmeste slekt, bør sjekke sin diabetesstatus. Jeg vil anbefale å ta en Findrisc-testen, og dersom man scorer høyt bør man oppsøke lege, sier Jenssen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-