Varseltegn på diabetes type 2

Symptomer på diabetes type 2 kan være vanskelig å oppdage. Mange merker ikke at de har sykdommen, og går derfor lenge uten å få behandling.

SYMPTOMER PÅ DIABETES TYPE 2: Økt tørste og vannlating, samt vektnedgang er noen symptomer. Foto: puhhha / UfaBizPhoto / Shutterstock / NTB
SYMPTOMER PÅ DIABETES TYPE 2: Økt tørste og vannlating, samt vektnedgang er noen symptomer. Foto: puhhha / UfaBizPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Diabetes type 2 kalles gjerne en «livsstilssykdom». Diabetes type 2 er en kronisk sykdom som oftest oppstår hos voksne mennesker, men stadig flere yngre blir også rammet.

LES OGSÅ: LADA, diabetes type 1,5

Risiko for å få diabetes

Risikoen for å få diabetes type 2 øker ved overvekt, usunt kosthold, inaktivitet og røyking. Arv er en viktig faktor – dersom man har foreldre som har diabetes type 2, er sannsynligheten større for at man vil få det selv i løpet av livet.

– Det er ikke slik at alle som har diabetes type 2 i nær familie får det selv, men det er en betydelig forøket sjanse for å få det, sier Trond Geir Jenssen. Jenssen er overlege ved Nyreseksjonen ved Oslo universitetssykehus, og professor ved universitetet i Tromsø.

Symptomer på diabetes type 2

Mange som har diabetes type 2 vil ikke merke noe til symptomer, da de ofte er utydelige og vanskelige å oppdage.

– Vanlige symptomer er tretthet og slapphet, noe som viser seg tydelig ved diabetes type 1 hvor man i tillegg merker tørste og hyppig vannlating, men som ofte er mindre uttalt ved diabetes type 2, sier Jenssen.

– Sykdommen utvikler seg svært langsomt og smygende, og alt i alt betyr dette at de fleste som får stilt diagnosen, ikke har kjent noe som helst av symptomer eller sykdomstegn. Økt tørste, vannlating og eventuelt vekttap vil være merkbart i svært uttalte tilfeller med veldig høyt blodsukker, sier Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege.

OVERLEGE OG PROFESSOR: Trond Geir Jenssen Foto: Privat
OVERLEGE OG PROFESSOR: Trond Geir Jenssen Foto: Privat Vis mer

Symptomene på diabetes type 2 kan være utydelige og vanskelige å oppdage. På et tidlig stadium gir diabetes type 2 få eller ingen symptomer.

Går du lenge med sykdommen før den blir påvist, vil du sannsynligvis føle deg slapp og sliten, og kanskje unormalt tørst. Noen går i årevis uten at sykdommen blir oppdaget, og hos noen går det så langt at diabetes type 2 blir oppdaget først ved innleggelse for hjerteinfarkt eller ved redusert syn som følge av skade på øynene.

LES OGSÅ: Ketoacidose: En alvorlig tilstand ved ubehandlet diabetes

Diabetes type 2 forbindes med overvekt

De fleste som har diabetes type 2 er overvektige – det er en klar sammenheng mellom overvekt og diabetes type 2, ifølge Barexstein.

– Man «blir» ikke overvektig av å få diabetes type 2. Det er heller omvendt, overvekt øker sannsynligheten for å få diabetes 2 i betydelig grad.

DIABETES TYPE 2 OG OVERVEKT: Stillesitting og mye usunn mat øker risikoen for diabetes type 2 Foto: NTB Scanpix
DIABETES TYPE 2 OG OVERVEKT: Stillesitting og mye usunn mat øker risikoen for diabetes type 2 Foto: NTB Scanpix Vis mer

Noen trenger mye kostholdsveiledning, mens andre setter seg grundig inn i det selv. Barexstein mener at begge deler er lurt.

– Diabetes 2 kan som hovedregel faktisk reguleres perfekt og ned til normale blodsukkerverdier, slik ikke-diabetikere har, ved optimal kost. Kosten som anbefales for diabetikere er den samme som anbefales generelt for alle mennesker, for optimal helse, sier han.

LES OGSÅ: Forstørrede bryster hos menn

ALLMENNLEGE: Brynjulf Barexstein Foto: Privat
ALLMENNLEGE: Brynjulf Barexstein Foto: Privat Vis mer

Hvor mange har diabetes type 2?

Omtrent 200 000 nordmenn har diabetes type 2, mens 28 000 har diabetes type 1. Det er også et stort antall som ikke vet at de har diabetes type 2, da det ofte gir lite symptomer.

– Undersøkelser viser at det er svært mange som ikke vet at de har diabetes type 2. Sannsynligvis er det mellom 75-100 000 personer, noe som er ganske mye, sier Jenssen.

LES OGSÅ: Struma

Komplikasjoner

Noen går i årevis uten at sykdommen blir oppdaget, og for enkelte går det så langt at de for eksempel blir innlagt på sykehus for hjerteinfarkt.

– Dårlig syn er en langtidskomplikasjon på grunn av diabetisk øyeskade, som kan oppstå dersom man ikke får behandlet sin diabetes optimalt, og dermed går rundt med permanent forhøyet blodsukker, sier Barexstein.

– Alle som er over 50 år og har diabetes i nærmeste slekt, bør sjekke sin diabetesstatus. Jeg vil anbefale å ta en Findrisc-testen, og dersom man scorer høyt bør man oppsøke lege, sier Jenssen.

Originalsak og intervjuer skrevet i 2016. Revisjon 17.03.2022 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer