Når du får diabetes blir blodsukkeret ditt for høyt fordi du mangler insulin. Symptomene på ubehandlet diabetes er derfor egentlig symptomer på forhøyet blodsukker.
De vanligste tegnene er tørste og hyppig vannlating, men det fins også andre symptomer på at blodsukkeret er forhøyet. Symptomene er like for diabetes type 1 og diabetes type 2.
Følgende symptomer beskrives nærmere i denne artikkelen:
- Tørste og hyppig vannlating
- Sengevæting
- Vektnedgang, tretthet og sløvhet
- Endret syn
- Infeksjoner
- Dårlig sårtilheling
- Endret følelse i tær og føtter
- Syreforgiftning

4 myter om diabetes

Varseltegn på diabetes type 2
Tørste og hyppig vannlating
Først om de to vanligste symptomene. Kroppen trenger insulin for å frakte sukkeret inn i cellene. Når insulinet mangler eller effekten av insulin uteblir, vil blodsukkeret bli høyt og det vil skilles ut store mengder sukker i urinen. Den sukkerholdige urinen vil trekke med seg ekstra væske. Dette gir store mengder urin, noe som fører til at kroppen blir uttørket og du blir svært tørst.
Sengevæting
Dette er først og fremst aktuelt hos barn. Hyppig vannlating og økt væskeinntak kan hos noen barn gi nyoppstått sengevæting, altså at de begynner å tisse i sengen om natten. Hos deg som er voksen kan nattesøvnen forstyrres av at du stadig må opp for å late vannet.
Vektnedgang, trett og sløv
Til tross for at du føler deg sulten og spiser, vil du tape mange kalorier i urinen, og du vil kunne gå ned i vekt. Ettersom du ikke får utnyttet sukkeret i blodet vil du føle deg trett og uopplagt, kanskje også kvalm og uvel.
Endret syn
Over tid kan forhøyet blodsukker gi synsforstyrrelser, fortrinnsvis vil du oppleve å bli nærsynt. Dette vil normaliseres etter hvert som sykdommen blir behandlet, dog kan det ta lang tid om du har gått med høyt blodsukker lenge.

Hyppig vannlating om natta kan ha flere årsaker

Ja, det er farlig å spise for mye lakris
Infeksjoner
Høyt blodsukker gjør at du er mer utsatt for infeksjoner. Dette kan du merke som tannkjøttbetennelse, infeksjoner i huden eller i øre-nese-hals-regionen. Også urinveiene og nyrene vil være mer utsatt for infeksjoner, i tillegg til at det kan oppstå soppinfeksjoner i skrittet. Sistnevnte skyldes at den sukkerholdige urinen forstyrrer normalfloraen din.
Endret følelse i tær og føtter
Det høye blodsukkeret kan ødelegge nerver, først og fremst i bena, men også andre steder i kroppen. Dette fører til nevropati – eller sykdom i nervene. Det fins flere typer nevropati som følge av forhøyet blodsukker over tid, og de gir seg utslag på ulikt vis. Både bortfall av følelse, og smerter kan være tegn på slik nervesykdom.

Dårlig sårtilheling
Sår som gror sakte, eller som ikke gror i det hele tatt, oppstår ofte som en følge av forhøyet blodsukker over tid. Tilheling av sår er blant annet avhengig av tilførsel av næringsstoffer i blodet. Høyt blodsukker kan redusere blodtilførselen, og sår vil dermed gro svært sakte. Redusert følelse i føttene vil også øke risikoen for utviklingen av sår. Du vil også ha økt risiko for at sårene dine blir infisert av bakterier.

Diabetiske fotsår

Insipidus: Sjelden sykdom forveksles med diabetes
Syreforgiftning - ketoacidose
Et svært alvorlig tegn på insulinmangel er syreforgiftning eller ketoacidose. Dette skjer når cellene i kroppen ikke har sukker å forbrenne og heller begynner å bryte ned fettsyrer som drivstoff. Et biprodukt av denne forbrenningen er ketoner, og disse hoper seg opp i blodet. Ketonene gir en spesiell lukt av pusten din som likner litt på neglelakkfjerner. Dersom tilstanden ikke behandles kan det i verste fall være dødelig.
Dersom du mistenker at du har diabetes og opplever magesmerter, brekninger, sløvhet eller redusert bevissthet og acetonlukt (som neglelakkfjerner) av pusten din må du ringe 113 umiddelbart.
Oppsøk lege
Diabetes er en alvorlig sykdom, men man kan leve godt med den dersom den behandles på en god måte. Om du opplever å ha en eller flere symptomer på diabetes bør du oppsøke legen din.
