Mangel på diabetesmedisin

Legemiddelverket melder at normal forsyning av medisinen forventes mest sannsynlig til våren.

ØKT ETTERSPØRSEL: Ozempic 1 mg blir vanskelig å få tak i frem til våren. Injeksjonspennen ligner på den som er avbildet. Foto: myskin / Shutterstock / NTB

ØKT ETTERSPØRSEL: Ozempic 1 mg blir vanskelig å få tak i frem til våren. Injeksjonspennen ligner på den som er avbildet. Foto: myskin / Shutterstock / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Legemiddelverket skriver at det er meldt delvis mangel på diabeteslegemiddelet Ozempic 1 mg injeksjonsvæske «Novo Nordisk». Mangelen skyldes økt etterspørsel og utilstrekkelig forsyning. Normal forsyning forventes mest sannsynlig i løpet av våren 2023.

Medikamentet brukes for behandling av voksne med utilstrekkelig kontrollert diabetes type 2, i tillegg til diett og fysisk aktivitet, ifølge Felleskatalogen.

- Det vil komme nye leveranser til Norge, men dette vil dessverre ikke være nok til å dekke behovet. Mangelsituasjonen gjelder flere land i Europa, skriver Legemiddelverket som vil følge utviklingen tett fremover.

Gjelder bare Ozempic 1 mg

Ozempic finnes i flere styrker: 0,25 mg, 0,50 mg og 1 mg. Det er kun styrken 1 mg det er meldt mangel på.

Innenfor samme legemiddelgruppe finnes det andre blodsukkersenkende legemidler som kan brukes. Denne vurderingen gjør legen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer