Insulin er nødvendig for at kroppen skal kunne bruke sukker fra karbohydrater som energi, og for at vi skal kunne lagre sukker til fremtidig bruk. Bukspyttkjertelen ligger under leveren, og er det livsviktige organet som produserer insulin. Ved sykdommene diabetes type 1 og diabetes type 2, spiller insulinet en viktig rolle.
LES OGSÅ: Dette sier blodsukkeret om helsen din
Insulinets oppgaver i kroppen
Insulin holder blodsukkeret vårt stabilt. Cellene i kroppen vår trenger sukker, men sukker klarer ikke å komme seg inn i cellene våre direkte. Når vi spiser går blodsukkeret vårt opp, og får betaceller i bukspyttkjertelen vår et signal om å frigjøre insulin. Insulinet binder seg til celler, og sier fra til cellene at de nå må ta opp sukker fra blodet. Insulin er som en nøkkel som åpner døren inn til cellene for sukkeret.

Hvis du har for mye sukker i blodet, hjelper insulin leveren til å lagre sukker som kan frigjøres når blodsukkeret ditt er for lavt, som for eksempel mellom måltider eller når du trener eller gjør annet fysisk arbeid. Jo høyere blodsukkeret er, jo mer insulin slippes fra betaceller. Hvis betacellene ikke produserer nok insulin, eller hvis de andre cellene i kroppen er resistente mot insulin, da kan du få høyt blodsukker over lang tid. Dette kan føre til komplikasjoner i kroppen.
Diabetes og insulin
Det er to typer diabetes, type 1 og type 2. Ved type 1 lager ikke lenger betacellene i bukspyttkjertelen insulin og man må tilføre kroppen insulin med sprøyte (eller pumpe). Ved type 2 lager betacellene fremdeles insulin, men kroppen reagerer ikke riktig på insulinet. Ved type 2 diabetes kan man kontrollere det via diett og trening, piller eller injisert insulin avhengig av hvor man er i sykdomsforløpet.
Insulinresistens er en kompleks situasjon hvor insulinet fremdeles er bra, men cellene i kroppen som skal ta imot insulin utvikler en nedsatt følsomhet for insulin. Overvekt er en risikofaktor, men det er ikke den eneste årsaken til nedsatt insulinfølsomhet.
Diabetisk ketoacidose er en alvorlig tilstand som kan oppstå hos dem som har insulinkrevende diabetes. Tilstanden skyldes for lite insulin i forhold til behovet, og kan ofte sees hos de som ikke enda er klar over at de har diabetes.

Insulin måles ved blodprøve
Insulin måles enten via blodprøver som ser på blodsukkeret akkurat når man tar prøven, eller via prøver som ser hvor nivået på blodsukkeret har ligget i de siste ukene/månedene. Blodsukker kan måles i forskjellige enheter, så sammenlign de ditt laboratorium bruker med disse. Den internasjonale standarden er millimol per liter, eller mmol/L.
Normale blodsukkerverdier
- Normalt blodsukkernivå hos en fastende, ikke-diabetisk person er mellom 3.9 og 5.5mmol/L
- Middelverdien hos mennesker er ca 5.5mmol/L
- Hos ikke-fastende, ikke-diabetikere skal nivået ligge under 6.9/mmol/L
- For diabetikere er målet mellom 5.0-7.2mmol/L før måltider, og mindre enn 10mmol/L etter måltider.
For lavt blodsukker - føling
Føling er en tilstand hvor blodsukkeret blir for lavt

Langtidsblodsukker
HbA1c er en måling av hvor mye sukker en rød blodcelle har vært utsatt for over de siste 120 dagene. Du kan lese mer om langtidsblodsukker HbA1c her.
I henhold til nyere studier, er målet for folk med diabetes at deres HgA1c skal ligge under 53mmol/mol, eller 7.0% i den eldre målestokken.
Hos ikke-diabetikere ligger verdien rundt 30-33 mmol/mol, eller 4.9-5.2 %.
LES OGSÅ: Arvelig høyt kolesterol
Hvem skal måle blodsukker?
Alle som har en øket risiko for diabetes bør få blodsukkeret sitt målt. Dette inkluderer:
- Alle over 45
- Overvektige, det vil si de som har en BMI over 25
- De som utfører lite fysisk aktivitet
- Mennesker med høyt blodtrykk, høyt kolesterol, høye triglycerider, eller lavt HDL
- Gravide
- Kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes
- De som har insulinresistens (blodsukkeret ikke senkes like effektivt som normalt, dette er en av årsakene til diabetes type 2)
- Asiatisk, afrikansk, latinamerikansk, stillehavsøy eller amerikansk indianer etnisitet
- De som har familiemedlemmer med diabetes
Kilde: SML, diabetes.no (April 2017)