En stor italiensk undersøkelse av 1460 pasienter, med type 2-diabetes, har gitt økt forståelse for seksuelle plager ved sykdommen. Målet ved forskningen var å finne ut i hvilken grad pasienter med type 2-diabetes opplever problemer med potensen, og hvordan det i så fall påvirker livskvaliteten. Funnene samsvarer med annen forskning.
Les også: Hva er forskjellen på diabetes type 1 og diabetes type 2?
Rapporterte selv om sine vansker
Alle deltakere ble bedt om å fylle ut et spørreskjema på det tidspunktet de ble innlemmet i undersøkelsen, og senere hvert halvår i en treårsperiode. Spørreskjemaet ble fylt ut på egen hånd hjemme, og sendt anonymt tilbake i en ferdigfrankert konvolutt. Ved publisering var denne studien den mest omfattende undersøkelsen av livskvalitet hos diabetespasienter med ereksjonsproblemer.

Diabetes type 2
Spørreskjemaet vurderte blant annet:
- Evnen til å få og opprettholde en ereksjon
- Flere sider ved livskvaliteten
- Helsebekymringer på grunn av diabetessykdommen
- Psykisk tilvenning til det å ha diabetes
- Depressive symptomer
- Kvaliteten på seksuallivet
Med helsebekymringer menes i hvilken grad diabetessykdommen er opphav til frustrasjon, motløshet, irritasjon og bekymring.
Les mer om andre helsebekymringer og helseangst.
Resultater av undersøkelsen
Etter innsamling og analyse av alle svarene avdekket forskerne følgende:
- 34 prosent av pasientene rapporterte om hyppige ereksjonsproblemer (ukentlig)
- 24 prosent rapporterte om ereksjonsproblemer av og til
- 42 prosent hadde ingen ereksjonsproblemer

Ereksjonssvikt
En av tre diabetespasienter rapporterte altså om hyppige ereksjonsproblemer. Ereksjonsproblemene var ofte knyttet til det å ha flere helsebekymringer, på grunn av diabetesdiagnosen, og dårligere psykisk tilvenning til sykdommen. Disse faktorene var igjen knyttet til dårligere kontroll over blodsukkeret.
Ereksjonssvikt: Nerve- og karskade
Ereksjonsproblemer hos menn med diabetes skyldes for det meste organiske årsaker. Det betyr at høyt blodsukker over tid har skadet små blodårer og nerver. Den samme mekanismen gir fotsår hos diabetikere, ved alvorlig sykdom risikerer man på lang sikt amputasjon. Også synet påvirkes negativt, av samme årsak, og jevnlig kontroll hos øyelege anbefales. Fordi disse helsemessige konsekvensene alle henger sammen med langvarig sykdom, og dårlig blodsukkerkontroll, opptrer de ofte sammen. Hvis du nylig er blitt diagnostisert med diabetes kan du forebygge disse senskadene ved god blodsukkerkontroll, – sykdommen krever egeninnsats.
Les mer om forskjellen på vanlig blodsukker og langtidsblodsukker – HbA1c.
Selv om organiske årsaker er vanligere kan personer med diabetes, i likhet med alle andre, også ha ereksjonsproblemer som følge av stress, bekymring og angst.
Tidligere studier har avdekket at fullstendig impotens er omtrent tre ganger så vanlig blant diabetikere (omtrent én av tre) enn hos andre. I tillegg dukker ofte ereksjonsproblemene opp tidligere i livet hos disse pasientene enn i resten av befolkningen.
LES OGSÅ: Ereksjonssvikt: Slik undersøker legen deg

Ereksjonssvikt gir redusert selvfølelse
Blant dem som hadde hyppige ereksjonsproblemer fant man en dramatisk økning i alvorlige depressive symptomer og rapporter om et mindre tilfredsstillende sexliv.
Menn med ereksjonsproblemer vegrer seg ofte for å ta opp problemene med legen sin. Dette kan skyldes at mannen ikke vet at det finnes behandling, eller at problemet oppleves som for personlig eller pinlig.
Mange leger vegrer seg også for å spørre om potensproblemer, hvis ikke pasienten selv tar opp temaet – så mange som 63 prosent av dem som deltok i studien fortalte at legen aldri hadde stilt spørsmål om deres seksuelle helse! Ved å invitere til en åpen diskusjon omkring disse problemene kan pasient og lege sammen legge til rette for nødvendig utredning og behandling av ereksjonsproblemene.
Ereksjonsproblemer er et problem som rammer mange. God kunnskap gir deg best mulig grunnlag til å kunne gjøre noe med det! Lommelegens egen sexolog Haakon Aars, er tilgjengelig alle spørsmål relatert til seksuell helse.
Les også legesvar:
- Ereksjonssvikt, – er det prestasjonsangst?
- Potensproblemer ved samtidig hjertesvikt
- Mann med ereksjonssvikt bør sjekke seg for diabetes
Kilder:
- Erectile Dysfunction and Quality of Life in Type 2 Diabetic Patients. Diabetes Care, Volume 25, Number 2, February 2002, s.284-291.
- Cunningham, G. Rosen, R. Uptodate: Overview of male sexual dysfunction. 2018.
Denne saken ble opprinnelig skrevet av lege Ann Cathrin Reichelt, publisert 26.03.09. Oppdatert av legestudent Brage Ulvmoen.