Da ni år gamle Emilie plutselig gikk ned sju kilo, skjønte familien at noe var galt

- En blodprøve viste hvilken sykdom jeg hadde fått, forteller Emilie.

DIABETES: Da Emilie Waaden var ni år gammel, begynte hun å merke at noe var galt. Hun var tørst og sliten hele tida, og i løpet av en liten ferie gikk hun plutselig ned sju kilo. Legene og brødrene Wasim og Naeem Zahid diskuterer symptomer, kropp og helse. Video: Marie Røssland Vil du heller høre oss som podcast? https://itunes.apple.com/no/podcas... Vis mer

Da Emilie Waaden var ni år gammel, begynte hun å merke at noe var galt. I løpet av en kort ferie gikk hun plutselig ned sju kilo.

- Tungen min så ut som et jordbær, og jeg var tørst og sliten hele tiden, forteller hun.

- Det er ingen tvil om hvilken diagnose dette er, sier lege Wasim Zahid når han hører henne fortelle om hvordan det startet.

I denne ukes episode av "Lommelegen" får du vite mer om denne sykdommen. Du kan laste ned episoden på podcast. Eller du kan se den i Lommelegens Youtube-kanal.

Det handler om en kronisk sykdom som debuterer hos barn og unge. Emilie er i tyveårene i dag og hun forteller hvordan det er å leve med denne sykdommen - Det er en 24-timers-jobb, avslutter hun.

LOMMELEGEN EPISODE 8: Legene og brødrene Wasim og Naeem Zahid, og sykepleier Elisabeth diskuterer symptomer, kropp og helse. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Går leger til lege?

I episode #8 av Lommelegen spør vi også legene hva de gjør når de selv blir syke.

- Alle leger bør ha sin egen fastlege og gå til den når du er syk, mener legene og brødrene Naeem og Wasim.

Men praktiserer de egentlig dette selv?

- Jeg tror jeg faktisk aldri har gått til lege, svarer Wasim og bekrefter nettopp det vi mistenker. Leger går sjeldent til lege.

Et vanlig kroppsfenomen som kan skape stor bekymring

- Jeg har leamus i øyet og i flere andre muskler. Er dette et tegn på muskelsykdommen ALS, spør en mann i ukens spørsmål.

Bør han bli sjekket grundigere, eller slå seg til ro med at fastlegen mener dette er helt ufarlig?

Hva er forskjell på Diabetes 1, diabetes 2 og svangerskapsdiabets

Naeem har satt seg grundig inn i dette og hvilke grupper som er spesielt utsatt. Visste du at det i mange land er markant forskjell på utvidkling av diabetes type 2 hvis du bor på landsbygda eller i by?

FLERE EPISODER: