Behandling av diabetes type 2 kan gjøres hos fastlegen, eventuelt i samråd med spesialist. For noen vil behandlingen innebære kostholds- og livsstilsendringer, men for mange vil også medikamenter være nødvendige for å holde blodsukkeret på et akseptabelt nivå.
Denne saken fokuserer spesielt på behandlingen av diabetes type 2, for mer generelt om denne tilstanden, les egen artikkel om diabetes type 2.

Diabetes type 1,5 ( LADA)
Hvorfor skal man behandle diabetes type 2?
Det å ha diabetes type 2 innebærer økt risiko for å få en rekke andre problemer, da det høye blodsukkeret over lang tid, hovedsakelig via skade av små og større blodkar, medvirker til følgende:
- Betydelig økt risiko for hjertesykdom og hjertesvikt
- Omtrent dobbelt så høy risiko for å dø ved et hjerteinfarkt
- Økt risiko for hjerneslag
- Mange ganger større sjanse for å måtte gjennomgå en amputasjon
- Høyt blodtrykk
- Nyresykdom
- Synsproblemer
- Leggsår
- Nevropati (skade av nerveceller)
- Potensproblemer
Når man behandler diabetes type 2 har man alle disse langsiktige komplikasjonene i tankene og ofte må disse behandles selvstendig i tillegg til selve sykdommen (såkalt sekundærbehandling), dersom de først oppstår. Ved god kontroll av blodsukkeret minsker man risikoen for å utvikle disse sekundære tilstandene.

Karbohydrater for viderekomne
Målet med behandlingen
Først og fremst er det viktig å få blodsukkeret til å normalisere seg for å unngå de nevnte senkomplikasjonene. I tillegg følges andre parametre jevnlig hos de med diabetes type 2, som blodtrykk og kolesterolverdier. Følgende verdier er anbefalt jmf. med nasjonale retningslinjer:
- Fastende blodsukker bør ligge mellom 4-6 mmol/L
- Blodsukkeret ellers i døgnet bør ligge mellom 4-10 mmol/L
- HbA1c (“langtidsblodsukkeret”) bør ligge på eller under 7%
- Blodtrykket bør normalt være under 135/80 mmHg
- LDL-kolesterolet (den “usunne typen”) bør ligge under 1,8 mmol/L
- Ved overvekt bør man normalt gå ned 5-10%
- Ingen røyking
- Regelmessig mosjon, minst 30 minutter rask gange eller tilsvarende daglig
LES OGSÅ: Diabetes LADA

Ikke-medikamentell behandling av diabetes type 2
Hvis man har fått diagnosen insulinresistens eller diabetes type 2 kan man i samarbeid med fastlegen forsøke å gjøre noe med blodsukkeret uten medisiner, og dette er normalt det første man skal forsøke, gitt at blodsukkeret ikke er altfor høyt ved diagnosetidspunktet.
Les mer om diabetes type 2 og kosthold
Det viktigste man kan gjøre for å senke blodsukkeret uten hjelp av medisiner er å endre livsstilsvaner, og dette bør gjøres i samarbeid med legen og tilpasses individuelt.
Livsstilsendringer vil kunne innebære et sunnere kosthold, vektreduksjon, røykestopp og økt fysisk aktivitet. Hos noen kan dette være god nok behandling og man unngår derfor å måtte bruke medisiner, som er en belønning i seg selv for mange!
LES OGSÅ: Symptomene ved diabetes type 2

Dette skjer med kroppen når du slutter å røyke
Medikamentell behandling av diabetes type 2
Dersom endring av livsstil ikke hjelper må man ty til medisiner i tillegg. Hvilke medisiner man starter med avhenger av pasienten og behandlingen må tilpasses til hver enkelt. Det finnes mange ulike preparater - noen er gamle og godt kjente, mens noen er ganske nye med tilsvarende mindre erfaringsgrunnlag.
Videre følger momenter vedrørende de viktigste medikamentene man kan ty til ved behandling av diabetes type 2. Det vanligste er at behandling gis i tablettform, men insulin og GLP-1-analoger gis ved injeksjon.
Førstevalget er som regel å starte med metformin, og dette gjelder spesielt om man er overvektig. Metformin hjelper kroppen til å utnytte hormonet insulin bedre, og medfører ikke vektoppgang som er et problem ved en del medikamenter.
Når metformin ikke kan brukes eller ikke har tilstrekkelig effekt, har man flere andre typer medikamenter som kan brukes som andrevalg. Sulfonylurea er et kjent medikament som kan tas i kombinasjon eller alene, og stimulerer til insulinproduksjon. En for høy dose av sulfonylurea kan medføre føling (hypoglykemi).
DPP-4-hemmere kan ofte gis i kombinasjon med metformin, og er en type medikament som øker frislipp av insulin i blodet. GLP-1-analoger er et syntetisk inkretin-hormon som kan brukes i kombinasjonsbehandling, og bidrar til økt sekresjon av insulin, og mindre frisetting av hormonet glukagon.
Glinider kan brukes i kombinasjon med metformin i stedet for sulfonylurea. Disse medikamentene er korttidsvirkende og stimulerer til økt produksjon av insulin. Andre medikamenter som kan brukes ved behandling av diabetes type 2 er alfaglukosidasehemmere, SGL2-hemmere og glizatoner.
Dette sier blodsukkeret om helsa di

Mat som reduserer kolesterolet
Insulin ved diabetes type 2
Ved dårlig regulert diabetes type 2, til tross for forsøk på livsstilsmessige og medikamentelle tiltak, vil behandling med insulin kunne være et alternativ.
Denne saken er i sin helhet oppdatert og utvidet av lege Rune Erlandsen 11.05.2018.
Kilder brukt til revisjon: 1) Helsedirektoratet 2) Helsebiblioteket .Opprinnelig skrevet av: sirihh. Opprinnelige kilder: NSAMs handlingsprogram for diabetes i allmennpraksis Folkehelseinstiuttet Stein Vaaler: Diabeteshåndboka WHO: Laboratory diagnosis and Monitoring of Diabetes Mellitus, 2002