Stoffskifte: Tester og blodprøver

Det er viktig at stoffskiftet vårt fungerer optimalt, men når er det behov for å sjekke stoffskiftet og hvilke blodprøver og undersøkelser gjøres? Og hva er normale verdier?

SKJOLDBRUSKKJERTELEN: Skjoldbruskkjertelen er lokalisert på halsen og produserer hormoner som er helt nødvendige for vårt stoffskifte. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB
SKJOLDBRUSKKJERTELEN: Skjoldbruskkjertelen er lokalisert på halsen og produserer hormoner som er helt nødvendige for vårt stoffskifte. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er stoffskifte?

Stoffskifte, også kalt metabolisme, er livsnødvendige kjemiske reaksjoner som skjer i kroppen vår, slik at vi kan skaffe energi og bygge opp blant annet celler og vev i kroppen.

Skjoldbruskkjertelen – også kalt tyroidea, er en liten hormonproduserende kjertelen som er lokalisert på halsen. Skjoldbruskkjertelen produserer flere hormoner, der særlig hormonene tyroksin – T4, og trijodtyronin – T3, er viktige komponenter i stoffskiftet.

Siden skjoldbruskkjertelen med sin hormonproduksjon har en viktig funksjon i kroppen vår som andre organer ikke kan erstatte, vil sykdom i skjoldbruskkjertelen kunne gi forstyrrelser i stoffskiftet. Sykdommer som gir endring i skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon fører enten til at stoffskiftet blir for lavt – hypotyreose, eller for høyt – hypertyreose. (1, 2)


For høyt stoffskifte – hypertyreose:

Ved for høyt stoffskifte lager skjoldbruskkjertelen for mye av stoffskiftehormonene. Dette fører til at kroppen jobber på "høygir". (3)

LES MER OM: Høyt stoffskifte – hypertyreose: Symptomer, undersøkelse og behandling

For lavt stoffskifte – hypotyreose

Ved for lavt stoffskifte lager ikke skjoldbruskkjertelen tilstrekkelig med stoffskiftehormoner. Dette medfører at prosessene i kroppen som reguleres av stoffskiftet går tregere. (4)

image: Høyt eller lavt stoffskifte?

Høyt eller lavt stoffskifte?

LES MER OM: Hypotyreose – lavt stoffskifte

Når bør man teste stoffskiftet

Ved symptomer som kan relateres til et for lavt- eller for høyt stoffskifte bør man teste stoffskiftet.

Symptomene varierer etter om det er for lite eller for høyt nivå av stoffskiftehormoner i kroppen, og symptomene på for lavt stoffskifte og på for høyt stoffskifte kan tidvis være motsatte av hverandre.

Noen kan være veldig plaget ved feil i stoffskiftet, andre har mer diffuse symptomer som kan være milde og forveksles med andre tilstander og sykdommer. Nedenfor listes det opp eksempler på symptomer som kan oppstå ved henholdsvis lavt- og høyt stoffskifte.

Symptomer på lavt stoffskifte:

Høyt stoffskifte:

STRUMA: Struma er en tilstand der skjoldbruskkjertelen er forstørret. Foto: Casa nayafana / Shutterstock / NTB
STRUMA: Struma er en tilstand der skjoldbruskkjertelen er forstørret. Foto: Casa nayafana / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvilken utredning gjøres ved mistanke om stoffskiftesykdom

Ved utredning av sykdom i skjoldbruskkjertelen som påvirker stoffskifte er det vanlig å starte med blodprøver. De vanligste blodprøvene som tas er tyreglobulin – T4, og trijodtyronin – T3. Som nevnt tidligere er dette hormoner som skilles ut av skjoldbruskkjertelen og er med på å regulere stoffskiftet.

I tillegg måler man et hormon som heter tyreoideastimulerende hormon – TSH. Som navnet tilsier regulerer TSH skjoldbruskkjertelen ved at den påvirker utskillelse av T4 og T3. Ved for lavt stoffskifte er det for lite T4 og T3 i kroppen og nivået av TSH blir da høyt. Dette skal føre til at skjoldbruskkjertelen stimuleres til å skille ut mer T4 og T3.

Ved for høyt stoffskifte er situasjonen motsatt, da er det for mye T4 og T3, så kroppen nedregulerer TSH i et forsøk å redusere utskillelsen av T4 og T3 fra skjoldbruskkjertelen.

image: Depresjonen var lavt stoffskifte

Depresjonen var lavt stoffskifte

Når det er konstatert et problem med stoffskiftet kan det være aktuelt å ta ytterligere blodprøver for å forsøke å finne ut hva som har forårsaket forstyrrelsen i stoffskiftet. Noen ganger er det også indikasjon for å gjøre ytterligere undersøkelser utover blodprøver, slik som ultralyd av skjoldbruskkjertelen og/eller en bildeundersøkelse som kalles skjoldbruskkjertelscintigrafi – tyroideascintigrafi.

Om det gjøres ytterligere utredning med ekstra blodprøver og bildeundersøkelser er avhengig av hva legen mistenker er årsaken til tilstanden. (3, 4)

LES OGSÅ: Betennelse i skjoldbruskkjertelen (tyreoiditt)

BLODPRØVER: Blodprøver er en vanlig del av utredningen ved spørsmål om for lavt- eller for høyt stoffskifte. Foto: Angellodeco / Shutterstock / NTB
BLODPRØVER: Blodprøver er en vanlig del av utredningen ved spørsmål om for lavt- eller for høyt stoffskifte. Foto: Angellodeco / Shutterstock / NTB Vis mer

Referanseverdier for TSH, T4 og T3

Normalverdiene for voksne er som følge:

  • TSH: 0,20 – 0,40 mU/L
  • T4: 11,0 – 23,0 pmol/L
  • T3: 3,5 – 6,5 pmol/L (5, 6)

LES OGSÅ: Graves sykdom

Behov for behandling

Ved både for lavt- og for høyt stoffskifte er det behov for behandling. Det er flere årsaker som kan gi lavt- og høyt stoffskifte, og hvilken behandling som tilbys kan variere etter hva som er utløsende årsak til sykdommen og hva som passer til den enkelte pasient.

Ved både for høyt stoffskifte og for lavt stoffskifte er en aktuell behandling medisiner som henholdsvis senker eller øker stoffskiftet.

Ved høyt stoffskifte er både kirurgi av skjoldbruskkjertelen og radioaktivt jod aktuelle behandlinger. Radioaktivt jod gis som en kapsel som pasienten svelger. Slik som med vanlig jod vil det radioaktive jodet tas opp i skjoldbruskkjertelen og gi en lokal stråleskade som ødelegger vevet i skjoldbruskkjertelen. Både behandling med kirurgi og radioaktivt jod vil føre til at skjoldbruskkjertelen ikke fungerer som normalt og dermed ikke produserer hormoner. Det er derfor vanlig å måtte bruke tabletter mot lavt stoffskifte etter disse behandlingsformene. (3, 4)

ULTRALYD: Ultralyd av halsen der man ser på skjoldbruskkjertelen kan være en aktuell del av utredningen ved stoffskifteproblematikk. Foto: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB
ULTRALYD: Ultralyd av halsen der man ser på skjoldbruskkjertelen kan være en aktuell del av utredningen ved stoffskifteproblematikk. Foto: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB Vis mer

LES OGSÅ: Kreft i skjoldbruskkjertelen

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder

1) Store medisinske leksikon, Stoffskifte 2) Store medisinske leksikon, Skjoldbruskkjertelen 3) Helsenorge.no, Høyt stoffskifte (hypertyreose) 4) Helsenorge.no, Lavt stoffskifte (hypotyreose) 5) Furst, S-fritt T4 6) Furst, S-fritt T3