Stoffskifte: Tester og blodprøver

Det er viktig at stoffskiftet vårt fungerer optimalt, men når er det behov for å sjekke stoffskiftet og hvilke blodprøver og undersøkelser gjøres? Og hva er normale verdier?

SKJOLDBRUSKKJERTELEN: Skjoldbruskkjertelen er lokalisert på halsen og produserer hormoner som er helt nødvendige for vårt stoffskifte. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB
SKJOLDBRUSKKJERTELEN: Skjoldbruskkjertelen er lokalisert på halsen og produserer hormoner som er helt nødvendige for vårt stoffskifte. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er stoffskifte?

Stoffskifte, også kalt metabolisme, er livsnødvendige kjemiske reaksjoner som skjer i kroppen vår, slik at vi kan skaffe energi og bygge opp blant annet celler og vev i kroppen.

Skjoldbruskkjertelen – også kalt tyroidea, er en liten hormonproduserende kjertelen som er lokalisert på halsen. Skjoldbruskkjertelen produserer flere hormoner, der særlig hormonene tyroksin – T4, og trijodtyronin – T3, er viktige komponenter i stoffskiftet.

Siden skjoldbruskkjertelen med sin hormonproduksjon har en viktig funksjon i kroppen vår som andre organer ikke kan erstatte, vil sykdom i skjoldbruskkjertelen kunne gi forstyrrelser i stoffskiftet. Sykdommer som gir endring i skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon fører enten til at stoffskiftet blir for lavt – hypotyreose, eller for høyt – hypertyreose. (1, 2)


For høyt stoffskifte – hypertyreose:

Ved for høyt stoffskifte lager skjoldbruskkjertelen for mye av stoffskiftehormonene. Dette fører til at kroppen jobber på "høygir". (3)

LES MER OM: Høyt stoffskifte – hypertyreose: Symptomer, undersøkelse og behandling

For lavt stoffskifte – hypotyreose

Ved for lavt stoffskifte lager ikke skjoldbruskkjertelen tilstrekkelig med stoffskiftehormoner. Dette medfører at prosessene i kroppen som reguleres av stoffskiftet går tregere. (4)

LES MER OM: Hypotyreose – lavt stoffskifte

Når bør man teste stoffskiftet

Ved symptomer som kan relateres til et for lavt- eller for høyt stoffskifte bør man teste stoffskiftet.

Symptomene varierer etter om det er for lite eller for høyt nivå av stoffskiftehormoner i kroppen, og symptomene på for lavt stoffskifte og på for høyt stoffskifte kan tidvis være motsatte av hverandre.

Noen kan være veldig plaget ved feil i stoffskiftet, andre har mer diffuse symptomer som kan være milde og forveksles med andre tilstander og sykdommer. Nedenfor listes det opp eksempler på symptomer som kan oppstå ved henholdsvis lavt- og høyt stoffskifte.

Symptomer på lavt stoffskifte:

Høyt stoffskifte:

Hvilken utredning gjøres ved mistanke om stoffskiftesykdom

Ved utredning av sykdom i skjoldbruskkjertelen som påvirker stoffskifte er det vanlig å starte med blodprøver. De vanligste blodprøvene som tas er tyreglobulin – T4, og trijodtyronin – T3. Som nevnt tidligere er dette hormoner som skilles ut av skjoldbruskkjertelen og er med på å regulere stoffskiftet.

I tillegg måler man et hormon som heter tyreoideastimulerende hormon – TSH. Som navnet tilsier regulerer TSH skjoldbruskkjertelen ved at den påvirker utskillelse av T4 og T3. Ved for lavt stoffskifte er det for lite T4 og T3 i kroppen og nivået av TSH blir da høyt. Dette skal føre til at skjoldbruskkjertelen stimuleres til å skille ut mer T4 og T3.

Ved for høyt stoffskifte er situasjonen motsatt, da er det for mye T4 og T3, så kroppen nedregulerer TSH i et forsøk å redusere utskillelsen av T4 og T3 fra skjoldbruskkjertelen.

Når det er konstatert et problem med stoffskiftet kan det være aktuelt å ta ytterligere blodprøver for å forsøke å finne ut hva som har forårsaket forstyrrelsen i stoffskiftet. Noen ganger er det også indikasjon for å gjøre ytterligere undersøkelser utover blodprøver, slik som ultralyd av skjoldbruskkjertelen og/eller en bildeundersøkelse som kalles skjoldbruskkjertelscintigrafi – tyroideascintigrafi.

STRUMA: Struma er en tilstand der skjoldbruskkjertelen er forstørret. Foto: Casa nayafana / Shutterstock / NTB
STRUMA: Struma er en tilstand der skjoldbruskkjertelen er forstørret. Foto: Casa nayafana / Shutterstock / NTB Vis mer

Om det gjøres ytterligere utredning med ekstra blodprøver og bildeundersøkelser er avhengig av hva legen mistenker er årsaken til tilstanden. (3, 4)

LES OGSÅ: Betennelse i skjoldbruskkjertelen (tyreoiditt)

Referanseverdier for TSH, T4 og T3

Normalverdiene for voksne er som følge:

  • TSH: 0,20 – 4,0 mU/L
  • T4: 11,0 – 23,0 pmol/L
  • T3: 3,5 – 6,5 pmol/L

OBS: Disse tallene er hentet fra Fürst (5,6). Referanseområder vil variere noe mellom ulike laboratorier.

LES OGSÅ: Graves sykdom

BLODPRØVER: Blodprøver er en vanlig del av utredningen ved spørsmål om for lavt- eller for høyt stoffskifte. Foto: Angellodeco / Shutterstock / NTB
BLODPRØVER: Blodprøver er en vanlig del av utredningen ved spørsmål om for lavt- eller for høyt stoffskifte. Foto: Angellodeco / Shutterstock / NTB Vis mer

Behov for behandling

Ved både for lavt- og for høyt stoffskifte er det behov for behandling. Det er flere årsaker som kan gi lavt- og høyt stoffskifte, og hvilken behandling som tilbys kan variere etter hva som er utløsende årsak til sykdommen og hva som passer til den enkelte pasient.

Ved både for høyt stoffskifte og for lavt stoffskifte er en aktuell behandling medisiner som henholdsvis senker eller øker stoffskiftet.

ULTRALYD: Ultralyd av halsen der man ser på skjoldbruskkjertelen kan være en aktuell del av utredningen ved stoffskifteproblematikk. Foto: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB
ULTRALYD: Ultralyd av halsen der man ser på skjoldbruskkjertelen kan være en aktuell del av utredningen ved stoffskifteproblematikk. Foto: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB Vis mer

Ved høyt stoffskifte er både kirurgi av skjoldbruskkjertelen og radioaktivt jod aktuelle behandlinger. Radioaktivt jod gis som en kapsel som pasienten svelger. Slik som med vanlig jod vil det radioaktive jodet tas opp i skjoldbruskkjertelen og gi en lokal stråleskade som ødelegger vevet i skjoldbruskkjertelen. Både behandling med kirurgi og radioaktivt jod vil føre til at skjoldbruskkjertelen ikke fungerer som normalt og dermed ikke produserer hormoner. Det er derfor vanlig å måtte bruke tabletter mot lavt stoffskifte etter disse behandlingsformene. (3, 4)

LES OGSÅ: Kreft i skjoldbruskkjertelen

Kilder

1) Store medisinske leksikon, Stoffskifte 2) Store medisinske leksikon, Skjoldbruskkjertelen 3) Helsenorge.no, Høyt stoffskifte (hypertyreose) 4) Helsenorge.no, Lavt stoffskifte (hypotyreose) 5) Furst, S-fritt T4 6) Furst, S-fritt T3

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer